Inimioare, declarații care mai de care mai inspirate (sau nu!), promisiuni de iubire veșnică. Suntem în luna iubirii și, chiar dacă în vreun moment se va întâmpla să uităm acest lucru, vom fi rapid treziți la realitate de multitudinea cadourilor ce se doresc a fi perfecte pentru îndăgostiți. Ce ați spune ca, în loc de tradiționala cină romantică, să avem parte de alte activități, într-unele dintre cele mai frumoase orașe ale lumii?

Nu sunt împotriva Zilei Îndrăgostiților, însă nu sunt adepta lucrurilor făcute sau transmise doar cu anumite ocazii, pentru că nu trebuie să ne (re)amintim sentimentele doar în preajma unor evenimente. Însă, pentru că în jurul nostru totul pare o sărbătoare continuă în această perioadă și pentru că multe dintre orașele europene sunt renumite (și) pentru atmosfera romantică pe care o emană, o să vă povestesc puțin despre destinațiile în care eu am simțit cel mai puternic această atmosferă, cu mențiunea că ele pot fi vizitate oricând și că nimic nu le știrbește ori le amplifică farmecul, indiferent de perioada anului pe care o alegem pentru a le vizita.

Părerea mea este că un oraș nu este romantic pentru că atrage cât mai mulți îndrăgostiți și nici nu trebuie neapărat să îl vizităm alături de o persoană dragă pentru a confirma acest lucru. Orașele sunt romantice prin atmosfera boemă, prin aerul care se simte pe străzi și care te îndeamnă să îți lași gândurile să zboare cât mai departe. Așadar, astăzi vă propun să creăm momente. Să dam naștere, din clipe, unor amintiri la care să ne întoarcem de fiecare dată când destinațiile respective ne vor reveni în minte. Să ne întoarcem cu mintea, cu sufletul, sau, de ce nu, chiar fizic, pentru că este vorba despre acele locuri pe care le poți revedea de oricât de multe ori cu aceleași emoții ca la prima întâlnire.

  1. Plimbare pe malurile Senei în Paris

Prima întâlnire de astăzi este în cel despre care toți spunem că este cel mai romantic oraș din lume, Paris. Nici nu trebuie prea multe argumente în acest sens, fiind cunoscută atmosfera boemă a acestuia, cât și poveștile care s-au scris în jurul lui, începând cu mult înainte de secolul nostru, odată cu faima pe care regii și reginele au căpătat-o și au transmis-o și orașului, prin construcțiile grandioase pe care le-au lăsat moștenire.

Una dintre cele mai frumoase activități pe care le putem desfășura aici și una care ne va oferi perspective foarte vaste asupra Parisului este o plimbare pe malurile fluviului care îl traversează, Sena, având, astfel, posibilitatea de a descoperi multe dintre locurile care l-au făcut celebru, locuri care fac parte din poveștile multora dintre noi. Astfel, începând cu Turnul Eiffel, probabil cel mai statornic martor al iubirii, de orice fel, continuând cu podurile care nu au doar rol stilistic, ci marchează și diferite etape din istoria Franței și ajungând la Catedrala Notre Dame, care a dat naștere uneia dintre cele mai frumoase povești ale tuturor timpurilor, cea a Cocoșatului de la Notre Dame, drumul nostru va fi  unul brăzdat de acești martori care străjuiesc malurile Senei.

Indiferent dacă alegem să facem această plimbare pe jos, ori cu un vaporaș, ori poate nici nu ne vom dori să ne plimbăm, ci doar să ne așezăm lângă Sena și să ne bucurăm de un vin de Provence sau de Bordeaux, această activitate poate fi una care ne va duce mai aproape de inima Parisului și pe el de sufletul nostru.

Paris - Sena

Paris

Paris - Sena

Paris

Catedrala Notre Dame

Paris

Paris - Notre Dame

Paris

Paris - Podul Alexandru al III-lea

Paris

Paris - Podul Alexandru al III-lea

Paris

Roata din Place de la Concorde

Paris

Turnul Eiffel

Paris

Turnul Eiffel

Paris

  1. Croazieră pe Dunăre în Budapesta

Continuăm seria întâlnirilor romantice cu un oraș foarte apropiat de România, și anume capitala vecină, Budapesta. Ce îl face să fie special și de ce l-am inclus în această listă? Pentru că, deși toate orașele traversate de Dunăre mi se pare că au un farmec aparte oferit de fluviu, aici se simte cel mai puternic influența Dunării, ori s-a reușit, de-a lungul anilor, să se valorifice foarte bine potențialul ei. Mă refer la toate construcțiile care veghează cele două maluri, devenite principalele atracții ale orașului.

Astfel, pentru o privire de ansablu asupra lor, nu ne rămâne decât să alegem o ambarcațiune pentru croazieră și cel mai potrivit moment al zilei. Dimineața, seara, cu prânz sau cină incluse, ori chiar cu spectacole (de jazz, spre exemplu), croaziera ne va dezvălui Palatul Parlamentului, o clădire cu arhitectură impresionantă, Dealul Castelului, în vârful căruia se înalță Castelul Buda, Bastionul Pescarilor, poate cel mai frumos loc de promenadă din oraș, dar și podurile spectaculoase pentru care Budapesta este renumită.

Sau, de ce nu, putem alege chiar mai multe momente ale zilei, pentru că, din punctul meu de vedere, dacă ziua Budapesta este foarte frumoasă, noaptea devine fascinantă și toate atracțiile strălucesc, atât la propriu, cât și la figurat.

Budapesta în imagini

Budapesta

Budapesta

Budapesta în imagini

Budapesta

Budapesta

Budapesta în imagini

Budapesta

Budapesta în imagini

Budapesta

  1. Plimbare pe Podul Carol în Praga

Nu foarte departe de Budapesta se află un alt oraș care a reușit să conserve atât de bine specificul perioadei medievale, încât am avea impresia că oricând vom întâlni cavaleri care se îndreaptă spre domnițele lor și, împreună, urmează să pășească timid printre clădirile și străduțele centrului vechi. Acest oraș emană romantismul de altădată, mai discret, plin de curtoazie și de cuvinte atent alese.

Cel mai romantic loc din acest oraș este, din punctul meu de vedere, Podul Carol, cel care leagă orașul vechi de zona în care este construit Castelul Praga, traversând râul Vltava. Cu siguranță că veți traversa podul înainte și înapoi de mai multe ori decât v-ați putea imagina și că vă veți opri de la fel de multe ori pentru a admira priveliștea din toate direcțiile și în toate momentele zilei.

Sau puteți opta pentru o croazieră, care vă va dezvălui și zone precum Veneția din Praga, un canal artificial realizat pentru filme, căci da, este unul dintre cele mai căutate orașe pentru filmarea multor scene. Dacă și regizorii au alăturat scenariile lor orașului Praga, de ce nu am face și noi același lucru cu propriile povești?

Praga în imagini

Praga

Praga în imagini

Praga

Praga în imagini

Praga

Praga în imagini

Praga

Praga în imagini

Praga

Praga

  1. Plimbare cu gondola în Veneția

Veneția nu este numai un oraș romantic, ci este și un oraș de iubit și de savurat în tihnă, prin plimbări pe canale, pe poduri, pe străduțe, cu gondola, cu barca, pe jos, ziua, noaptea, vara, iarna. Este un poem ce poate fi citit oricând și ne va transmite emoții la fel de puternice de fiecare dată.

Însă, cea mai frumoasă activitate și unică în lume este, fără discuție, plimbarea cu gondola, unul dintre lucrurile care au făcut celebru orașul și unul pe care oricine trebuie să îl includă pe lista cu lucrurile de făcut cel puțin o dată în viață. Iar, pentru o experiență completă, o gondolă cu muzicieni va fi ingredientul care va aduce un plus de farmec unei activități în sine fascinantă.

Veneția în imagini

Veneția

Veneția în imagini

Veneția

Veneția în imagini

Veneția

Veneția în imagini

Veneția

Veneția în imagini

Veneția

Veneția

Veneția în imagini

Veneția

Veneția în imagini

Veneția

  1. Plimbare cu trăsura în Viena

Orașul muzicii este unul cu un aer aristocrat, care ne duce cu gândul la regalitate, la viața trăită de împărați, la grandoarea ei care se observă și acum pe străzi, reflectată în clădiri, în atitudinea șarmantă, în înclinația spre rafinament.

Pentru o experiență autentică în Viena, vă recomand ca, preț de câteva zeci de minute, să vă oferiți șansa de a vă simți precum cei mai distinși oaspeți, să vă lasați conduși de vizitiu pe străzile pavate ale orașului, să permiteți imaginației să vă ducă în trecut, către petrecerile grandioase organizate de aristocrați și către strălucirea acelor timpuri. Ne vom bucura cu privirea și cu sufletul de aceste clipe și de aceste locuri, de informațiile primite de la vizitiu, de sunetul roților pe piatră cubică prevestestind, la fel ca într-un film, începutul unei frumoase povești.

Viena - Visător prin lume

Viena

Viena - Visător prin lume

Viena

Viena - Visător prin lume

Viena

Viena - Visator prin lume

Viena

Viena - Visator prin lume

Viena

Acestea au fost cele 5 întâlniri romantice pe care le putem avea în 5 orașe europene diferite, însă nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să le dăm șansa să ne surprindă prin naturalețe, prin autenticitate, prin istorie, prin prezent, prin ceea ce aflăm despre noi în fiecare dintre ele. Cine știe, poate la final vom fi mai surprinși de ceea ce vom descoperi despre propria persoană decât despre povestea unui oraș. Călătorii frumoase și iubiți fiecare clipă, oriunde ați fi! 🙂


Citește și: