Ziua de 1 iunie este, prin definiție, dedicată copiilor. Însă ea este dedicată și adulților care știu când să fie copii, este dedicată inocenței, încrederii și adevărului pe care nimeni nu-l rostește mai apăsat decât un (suflet de) copil. N-o să postez imaginea mea de acum 20 de ani, pot doar să vă spun că eram un copil care purta ochelari roșii, care îi acopereau cam jumătate din față, eram mai înaltă decât majoritatea colegelor sau prietenelor, motiv pentru care tot timpul stăteam în ultima bancă, obișnuiam să am mereu cele mai mari note, îmi plăceau cartofii prăjiți și baclavaua și iubeam să merg cu mașina, deși cea mai mare parte a călătoriei o petreceam dormind. Aceasta este doar o scurtă caracterizare a copilului care am fost – mai mult fizică – și, chiar dacă m-am schimbat cu fiecare etapă a vieții mele, nu m-am îndepărtat prea tare de dorințele de explorare pe care le aveam atunci când eram mică. Ziua de astăzi m-a inspirat să încerc să îi transmit câteva mesaje nu doar copilului de acum 20 de ani, ci și aceluia care, într-un loc bine știut de el, se află în continuare alături de mine.

  1. Nu fi timid – lumea are nevoie de tine, așa cum ești tu; nu te ascunde în spatele timidității, lasă-i pe ceilalți să te observe, să te asculte, să te înțeleagă. Nimeni nu este îndreptățit să te judece și, dacă o va face, tot ceea ce va spune va fi propria-i reflexie. Ai curajul să ieși în față și credința că vei reuși.
  2. Îndrăznește să crezi – ai încredere în tine, nu îi asculta pe cei care încearcă să îți spună că lumea este un loc prea mare. Poți fi ceea ce îți dorești, dacă îți dorești. Crede în apropiați și în părinți, crede în prieteni și în familie, însă crede în tine, în primul rând. În vocea aceea pe care doar tu o auzi și pe care ar trebui cu toții să o ascultăm mai des.
  3. Citește cât de mult poți – citește orice, oricât, oricând și îți vei dori din ce în ce mai mult. Citește pentru a ști, pentru a (te) descoperi, pentru a crede, pentru a visa, pentru a-ți dori, pentru a (te) inspira, pentru a deveni. Indiferent care ar fi motivul, indiferent dacă există unul, cărțile să-ți fie mereu cel mai bun prieten. Nu uita că avem o mare misiune, și anume aceea de a evolua. Iubește să descoperi, pune-ți întrebări, caută răspunsuri.
  4. Nu încerca să îi mulțumești pe toți – preocupă-te să te mulțumești pe tine, înainte de orice, pentru a putea transmite în jurul tău bucuria ta.
  5. Zâmbește mereu – din zâmbet pornește toată energia ta și, de cele mai multe ori, și cei din jur au nevoie de ea. Așa că fii pozitiv cu tine însuți și cu oamenii pe care îi întâlnești. Nu găsi altă motivație decât starea de bine, așa că încearcă să găsești bucurie în ceea ce faci și fă lucrurile cu bucurie.
  6. Explorează cât mai mult – lumea, oamenii, locurile, poveștile așteaptă să fie descoperite, scrise, citite. În jurul nostru, clipă de clipă, se trăiesc miliarde de povești. Printre care și a ta. Nu o poți redacta stând într-un singur loc și făcând același lucru la infinit. Trebuie mai întâi să întinzi pânza, care poate fi (cel puțin) cât lumea de mare.
  7. Continuă să faci ceea ce îți place – nu îți abandona pasiunile, căci te vor însoți mereu. Atunci când nu vrei să privești către ele, vor aștepta liniștite – sau nu – ca tu să îți dai seama că ai deja tot ceea ce ai nevoie pentru a le urma.
  8. Bucură-te de bunici, părinți, prieteni – nu ești singur și niciodată nu vrei fi, trebuie doar să îi observi pe oamenii din jurul tău așa cum sunt ei, și nu așa cum ți-ai dori tu să fie. Când vei înțelege asta, îți vei da seama cât de norocos ești.
  9. Mai devreme sau mai târziu, vei ajunge acolo unde trebuie să fii – de tine depinde dacă drumul va fi mai greu sau mai ușor, însă fii convins că nicio misiune nu rămâne neîndeplinită, acum sau…altă dată. Fă ceea ce ai de făcut și fă-o cât de bine poți.
  10. Fii mândru de persoana care ești – nu mai există în niciun loc al Universului altcineva identic ție, așa că nu ai de gând să fii mândru de unicitatea ta? Ești așa cum trebuie să fii și lumea are nevoie de tine exact așa cum ești.

Ceea ce am spus se aplică fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă, pentru că, așa cum bine știm cu toții, niciodată nu este prea târziu pentru a ne face noi înșine o bucurie. Pentru a ne urma acea pasiune care ne-a însoțit toată viața, pentru a porni pe acel drum pe care ni l-am dorit dintotdeauna, pentru a face acel pas de care ne-am temut mereu. În încheiere, vă las cel mai frumos citat pe care l-am citit în ultimele zile:

”Live your life. Take your chances. Be crazy. Don’t wait. Because right now is the oldest you’ve ever been and the youngest you’ll ever be again.” – Suzanne Collins

 


Citește și: Te rog, lasă-mă să trăiesc cum îmi place!