Polonia, ce surpriză mi-ai oferit!

Spre rușinea mea, nu aveam o impresie clar formată despre această țară și, astfel, nici așteptări prea mari. Însă, încă de la primul pas pe care l-am făcut, mi-am dat seama că o sa fiu vrăjită, ceea ce s-a și întâmplat. Iar, mai apoi, primind informații de la localnici, am rămas cu un profund sentiment de admirație față de ceea ce este astăzi Polonia și față de modul în care a reușit să depășească niște perioade mai puțin blânde ale istoriei și să renască, devenind o destinație de călătorie pe care mulți o preferă și pe care eu o recomand oricui și tuturor.

Am vizitat Cracovia, Gdansk și capitala, Varșovia. Voi dedica acest articol orașului Gdansk, urmând ca pentru toate celelalte să fac câte o prezentare separată, tocmai pentru a surprinde cât mai bine atmosfera specifică și pentru că fiecare mi-a plăcut individual, dar și per ansamblu, contribuind la imaginea mea generală despre Polonia.

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

După cum am mai spus aici, orașele port sunt preferatele mele. Cred, de fapt, că iubesc tot ce are legătură cu marea și farmecul pe care aceasta îl conferă atunci când își face simțită prezența. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am fost fascinată de Gdansk, dar nicidecum singurul. Este un important oraș port la Marea Baltică, capitala regiunii Pomerania, străbătut de râurile Motlawa și Leniwka, iar acestea două formează delta fluviului Vistula. O plimbare pe malul Motlawei este o adevărată încântare pentru toți cei care vizitează sau locuiesc în Gdansk!

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Probabil cu toții am învățat, am citit, am privit filme sau documentare despre cel de-al Doilea Război Mondial și știm că a început prin atacarea Poloniei. La Gdansk, mai exact, acesta este locul în care trupele germane au ajuns prima dată și punctul de pornire a războiului. Acest oraș a fost, ulterior, sub ocupație sovietică și, așa cum spunea un localnic, noi putem înțelege foarte bine această perioadă. Un localnic care, deși foarte tânăr și neavând niciun contact direct cu perioada comunistă, știa, spre plăcuta mea surpriză, despre cel ce a fost Nicolae Ceaușescu.

Gdansk după cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia

Gdansk după cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia

Gdansk păstrează, precum un simbol a ceea ce a însemnat regimul comunist, o parte din semnele lăsate de către sovietici. Am observat blocuri care, pe jumătate erau construite după model comunist, și jumătate având influențe moderne. Cred că este un tribut adus timpului, dar și istoriei, faptul că localnicii, deși aceasta din urmă a fost dureroasă, au reușit să o depășească, și să transforme orașul într-unul ce te cucerește prin tot farmecul său, prin aerul cald, liniștit și primitor, prin clădirile care îți captează atenția, neștiind către care să îți îndrepți privirea mai întâi.

Cum ajungi?

Gdansk are aeroport, din România nu există zboruri directe, ci doar cu escală destul de măricică, așa că aici depinde de opțiunea fiecăruia. Dacă doriți să dedicați timp și altui oraș, cât durează escala, nici că se putea mai bine! Dacă nu, puteți opta pentru zboruri de legătură. De exemplu, o variantă ar fi un zbor până la Milano și mai depparte să zburați către Gdansk.

Moneda locală

Polonia este o destinație accesibilă. Moneda locală este zlotul (zloty), iar un euro costă 4 zloți. Puteți achiziționa produse și în moneda europeană, însă restul îl veți primi în moneda locală.

Unde să te cazezi?

Tot ce am căutat pe Booking.com, de 4 stele, are scor de cel puțin 8,5 și, sincer, mi-a fost greu să aleg. Toate hotelurile arată foarte bine! Iar prețurile, mai mult decât atractive. Nu trebuie să vă faceți probleme nici după ce ajungeți, în ceea ce privește costurile. După cum am mai spus, este o țară foarte accesibilă.

Ce am vizitat?

Plimbarea prin Gdansk a început cu principala stradă pietonală a orașului, ce odată constituia Drumul Regal, Strada Dluga (Strada Lungă). Cred că și-a primit denumirea datorită importanței pe care o avea și pe care și-a menținut-o, poate chiar amplificat-o. Eu am simțit că o pot parcurge de la un capăt până la celălalt de nenumărate ori, fără a mă plictisi. Intrarea se face pe Poarta de Aur (Upland), iar ieșirea prin Poarta Verde. Odată pătrunsă prin această poartă, am simțit că intru într-o altă lume. Am simțit că timpul capătă altă dimensiune, am descoperit Gdanskul așa cum era odată. M-am simțit parte a unui muzeu în aer liber, format din clădirile ce sunt construite de-o parte și de alta a străzii.

Poarta de Aur din Gdansk, Polonia

Poarta de Aur din Gdansk, Polonia

Strada Dluga din Gdansk, Polonia

Strada Dluga din Gdansk, Polonia

Am remarcat imediat vechea Primărie, ce adăpostește în prezent Muzeul de Istorie, după care privirea mi-a fost atrasă de Fântâna lui Neptun, simbolizând relația cu marea a orașului Gdansk. Fântâna este poziționată în fața Curții lui Arthur, în Piața Dluga.

Fântâna lui Neptun din Gdansk, Polonia

Fântâna lui Neptun din Gdansk, Polonia

Vechea Primărie din Gdansk, Polonia

Vechea Primărie din Gdansk, Polonia

Ajunsă pe Strada Dluga, era imposibil să nu remarc Catedrala Sfânta Maria, cel mai mare lăcaș religios din lume construit din cărămidă, ce oferă aproximativ 25.000 de locuri pe scaune. Este o construcție ce face ca totul în jurul ei să pară extrem de mic.

Catedrala Sfanta Maria din Gdansk, Polonia

Catedrala Sfanta Maria din Gdansk, Polonia

Ulterior, am descoperit simbolul orașului, Macaraua Medievală Zuraw, cea mai veche din Europa, ce datează încă din 1444 și am continuat plimbarea pe malul râului Motlawa, lăsând atmosfera să mă cucerească definitiv.

Macaraua Medievală din Gdansk, Polonia

Macaraua Medievală din Gdansk, Polonia

Macaraua Medievală din Gdansk, Polonia

Macaraua Medievală din Gdansk, Polonia

Am găsit și în Gdansk o roată panoramică, pe care nu o puteam rata, deoarece priveliștile de la înălțime sunt preferatele mele. Roata este poziționată perfect, în port, ca și în Helsinki, oferind niște imagini superbe ale împrejurimilor.

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Pentru a vizita și restul orașului, sau cel puțin o parte din el, am optat, după plimbarea prin centrul vechi, pentru un tur organizat și am descoperit că nu doar zona portuară este fermecătoare, ci că, în întreg orașul, arhitecturile păstrează aerul medieval ce pe mine mă cucerește de fiecare dată. Am mers pe piatră cubică, am admirat cărămida roșie ce îmbracă fațada clădirilor și, mai mult decât o istorie, am aflat o poveste. O poveste care nu este doar despre supraviețuire, ci despre renaștere, despre putere și tărie de caracter. Ghidul mi-a povestit, mai mult decât despre clădiri și monumente, despre oameni. M-a ajutat să mă apropii de acest popor, m-a ajutat să înțeleg și, odată cu asta, să mă atașez profund emoțional.

Biblioteca din Gdansk, Polonia

Biblioteca din Gdansk, Polonia

Am remarcat și Monumentul Muncitorilor din Gdansk, monument al speranței și al libertății, ce comemorează victimele revoltelor anti-comuniste din anul 1970, situat în fața porții a II-a șantierului naval Gdansk.

Monumentul Muncitorilor din Gdansk, Polonia

Monumentul Muncitorilor din Gdansk, Polonia

Am fost impresionată să descopăr că, deși aproximativ 90% din vechiul oraș a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce astăzi Gdansk reprezintă este mult mai frumos, mult mai atractiv și mult mai captivant decât mi-am putut imagina că un oraș devenit practic o ruină poate reconstrui.

Gdansk este un model. Este un reper, atunci când ne gândim la evoluție. Polonia în sine este o țară ce a trecut cu succes peste toate obstacolele. Pentru mine, a fost o lecție vie de istorie.

Strada din Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia

Gdansk, Polonia