Dacă aș fi din nou în liceu, cu siguranță m-aș gândi la varianta de a-mi continua studiile în Helsinki, capitala Finlandei. Este genul de oraș în care predomină relaxarea, din partea oamenilor, din partea timpului, genul de oraș în care descoperim la orice pas civilizație și cultură sub o formă captivantă, motivantă și molipsitoare. Categoric se simt influențele nordice asupra acestui frumos oraș port, ce este o destinație care îmbină religie, cultură, sport, divertisment, într-un tot ce creează una dintre cele mai civilizate capitale europene.

Vizita la Helsinki a fost scurtă, doar o zi, așa că am încercat să gust din plin tot ceea ce această destinație are de oferit. Vremea, spre bucuria și surprinderea mea, a fost chiar mai plăcută decât mă așteptam, așa că am putut să mă plimb liniștită tot timpul pe care l-am avut la dispoziție (Helsinki nu este un oraș foarte mare, se poate vizita, în mare parte, pe jos, fapt ce pe mine m-a încântat, deoarece îmi place să străbat cât mai mult timp posibil pe jos orașele pe care le vizitez). Nu vă pot oferi informații despre transportul public din Helsinki, deoarece nu l-am folosit, însă am citit că există și aici acele carduri de vizitator, ce asigură transportul gratuit în întreg orașul și facilități la obiectivele turistice.

Vara este anotimpul perfect pentru a vizita Helsinki, deoarece influențele nordice fac clima blândă, mie, sfârșitul lunii august oferindu-mi o zi surprinzător de însorită și călduroasă. Cred că un alt moment potrivit pentru o excursie în această destinație, datorită spectaculozității, este perioada când poate fi observată aurora boreală, în luna noiembrie, sau începutul lunii decembrie. Așa că, dacă intenționați să alegeți ca destinație Helsinki, una dintre aceste două perioade cred că este cea mai potrivită pentru călătorie.

Pentru mine, excursia a început din Tallinn, capitala Estoniei, când m-am îmbarcat la bordul unui feribot spre Helsinki, traversând Marea Baltică în aproximativ două ore. Sunt mai multe companii care realizează astfel de croaziere, cu prețuri de aproximativ 60 euro, pentru o călătorie dus-întors.

Portul din Tallin

Portul din Tallinn

A fost prima mea întâlnire cu o Țară Nordică și am fost fascinată; m-aș întoarce bucuroasă, oricând, să vizitez Helsinki, să străbat bulevardele largi, dar și cele mai mici străduțe, să mă pierd printre turiști, să respir aer de mare, să urc pe coline, să merg pe piatră cubică, să descopăr acest oraș în totalitate. Îmi doresc să petrec o zi pe insula Suomenlinna, pentru a vizita fortăreața cu același nume, cea mai mare fortăreață maritimă din lume, unde se poate ajunge folosind compania de transport în comun, cu feribotul, prin cursele zilnice pe care le operează.

Ce îți oferă Helsinki?

Îți oferă civilizație, la toate nivelurile și sub toate formele, îți oferă bulevarde largi și animate, își oferă spații verzi pline de turiști și localnici, îți oferă studenți ce însuflețesc orașul, îți oferă acea disciplină pe care eu o admir, dar, în același timp, relaxarea ce dă senzația că timpul capătă, acolo, o altă dimensiune. Helsinki este un oraș în care nivelul de viață este ridicat și acest lucru se observă în comportamentul oamenilor, se observă în nivelul prețurilor, care este unul destul de ridicat, dar care merită din plin. Este un oraș în care, ca și în restul Finlandei, se pune mare accent pe educație și, descoperind o altă calitate a vieții, te gândești la propria dezvoltare si la cum poți atinge acel nivel de cultură și civilizație. Helsinki este genul de oraș care te inspira și te motivează, care te face să vrei. Să vrei să fii, să vrei să fii bun, să vrei să fii mai bun.

Ce mi-a oferit mie Helsinki?

Mi-a oferit o lecție, în primul rând, iar apoi, obiectivele pe care timpul mi-a permis să le vizitez. Mi-a oferit Stadionul Olimpic, construit pentru a găzdui Olimpiada de vară din anul 1940, împreună cu Turnul Olimpic, fără posibilitatea, însă, de a vizita stadionul și în interior, din cauza faptului că, în momentul respectiv, se desfășurau activități sportive.

Turnul Olimpic din Helsinki

Turnul Olimpic din Helsinki

Helsinki mi-a oferit monumentul lui Sibelius, compus din țevi sudate, împreună cu parcul cu același nume, reprezentând un omagiu adus marelui compozitor Jean Sibelius, monument în preajma căruia se pot auzi arii din opera celui căruia i-a fost dedicat. Mi-a oferit o nuntă la Catedrala Ortodoxă Uspenski, închinată Fecioarei Maria, situată în vârful unei coline, la care am asistat întâmplător și care m-a fascinat prin simplitate și eleganță. Catedrala este cea mai mare catedrală ortodoxă din vestul Europei  și se poate vizita zilnic, cu excepția zilelor de luni din timpul iernii.

Monumentul lui Sibelius, Helsinki

Monumentul lui Sibelius, Helsinki

Catedrala Ortodoxă, Helsinki

Catedrala Ortodoxă, Helsinki

Mi-a oferit un tur în Piața Senatului, unde privirea mi-a fost ațintită asupra Catedralei Luterane Tuomiokirkko, un simbol neoficial al orașului, catedrală care, în momentul vizitei mele, se afla în restaurare. În mijlocul pieței am regăsit statuia țarului Alexandru al II-lea, însoțită de 4 figuri adiționale ce reprezintă povestea pieței. Astfel, am întâlnit simbolurile de Lege, Lumină, Muncă și Pace, orientate reprezentativ către Palatul Guvernului, soare, Universitate și Catedrala Luterană.

Catedrala Luterană, Helsinki

Catedrala Luterană, Helsinki

Piața Senatului, Helsinki

Piața Senatului, Helsinki

Helsinki mi-a dat posibilitatea de a admira orașul de la înălțime, din roata panoramică situată chiar în port, urmată de o plimbare prin Parcul Esplanadei, care, în ton cu atmosfera de relaxare ce plutea în întreg orașul, mi-a creat impresia de animație, dar, în același timp, relaxare și discreție. Am traversat Podul Îndrăgostiților, cu lacăte lăsate amintire de către turiștii îndrăgostiți, și am ajuns în piața de pește Kauppatori, situată chiar lângă port, unde am descoperit cel mai bun somon pe care l-am mâncat vreodată, însă, pentru a vă asigura că puteți gusta din produsele ce se găsesc în această piață, încercați să ajungeți undeva în jurul prânzului sau puțin după, deoarece se închide după-amiaza, destul de devreme.

Podul Îndrăgostiților, Helsinki

Podul Îndrăgostiților, Helsinki

Parcul Esplanadei, Helsinki

Parcul Esplanadei, Helsinki

Imagine din port, Helsinki

Imagine din port, Helsinki

Helsinki mi-a oferit suficient cât să îmi doresc să revin. Cred că te poți plimba ore în șir, admirând, contemplând, meditând, întregul oraș fiind presărat cu parcuri, cu esplanade care conduc spre port, pline întotdeauna de amatori de plimbări în aer liber. Nu aș putea spune ce mi-a plăcut cel mai mult la acest oraș, cred că, în primul rând, atmosfera. Stilul relaxat și liniștit al oamenilor, civilizația și educația, mi-a plăcut senzația de spațiu și aerisire resimțită atunci când te plimbi, mi-a plăcut că este un oraș curat și cu multe spații verzi, cu biserici, monumente, muzee, mi-a plăcut arhitectura clădirilor, ce dă senzația de vechi, dar, în același timp, contemporan. Vă recomand să alegeți ca destinație acest oraș, merită din plin fiecare clipă petrecută acolo!

Parcul Esplanadei, Helsinki

Parcul Esplanadei, Helsinki

Articol înscris în concursul „Thailanda, Te Iubesc!”, organizat de KLM România, în colaborare cu Tedoo.ro și T.A.T. Balkans.