Sursa Foto: downunderendeavours.com

De curând, am participat la cursul #TravelPesteAsteptari, organizat de către Flanco în cadrul programului #ScoalaFlanco, despre care voi povesti pe larg într-un articol viitor. Gazda noastră și cel care ne-a împărtășit din experiențele personale, Răzvan Pascu, ne-a pus în dificultate și vă spun imediat și de ce. Ne-a dat ca temă „Top 5 destinații exotice”. Simplu și frumos, am spus la prima vedere. Frumos, da, dar simplu, nu prea. Cum poate fi ușor să aleg dintre atâtea destinații care mă așteaptă să le descopăr și în care îmi doresc să ajung, doar 5? Cum să nu mă imaginez în fiecare dintre ele, să nu trăiesc, emoții dintre cele mai diverse, doar încercând să le întâlnesc cu ajutorul imaginației? Cum să nu mă aștept să mă surprindă fiecare în parte și să încep, parcă, să mă identific cu fiecare loc vizitat sau pe care urmează să îl vizitez?

Am reușit, într-un final, să le aleg pe cele 5 și să le simt, practic, mai aproape de mine. Deși iarna se apropie cu pași repezi, iubitorii de mare și de soare, cum sunt și eu, nu ezită să se gândească la perioadele mai călduroase ale anului. Nu mai este mult, ar spune optimiștii. Însă, cei mai optimiști dintre ei ar spune că putem aduce oricând soarele la noi. Și așa și este, pentru că sunt foarte multe destinații exotice care așteaptă să ne surprindă în orice perioadă a anului. O să vă prezint primele mele opțiuni, acele locuri la care visez și pe care îmi doresc să le vizitez cât mai curând, acelea care, treptat, devin mai mult decât visuri, încep să fie planuri.

  1. Thailanda

    Sursa Foto: huffingtonpost.com

    Sursa Foto: huffingtonpost.com

În ultima perioadă, gândul îmi este din ce în ce mai des îndreptat către Thailanda. Nu știu din ce motiv, însă mă simt extrem de apropiată de acest loc, simt că o parte din mine se află deja acolo, deși nu am vizitat-o niciodată. Dacă ar fi să descriu imaginea paradisului, cu siguranță că aș da drept exemplu Thailanda, mixul acesta de civilizație și oarecare sălbăticie extrem de atrăgătoare, de culori și savoare, împreună cu dragostea pentru viață și pentru natură a localnicilor mă fac să o plasez în topul preferințelor mele.

Situată în Asia de Sud-Est, înconjurată de Marea Andaman și Golful Thailandei și din ce în ce mai vizitată de către români în ultimul timp, Thailanda este o destinație care ne va surprinde de fiecare dată, indiferent dacă am vizitat-o sau nu și indiferent de câte ori. Oferă numeroase plaje cu nisip alb, plaje sălbatice sau extrem de populate, unde fiecare vizitator va putea găsi exact ceea ce își dorește. Vă doriți libertate și senzația că lumea se termină și începe din nou, doar cu voi, pe o plajă unde pare că timpul capătă altă valoare? O puteți găsi în Thailanda. Vă doriți agitație și viață de noapte? În insula Pucket, cea mai mare insulă a Thailandei, puteți descoperi, simți și trăi acea viață de noapte plină de culoare. Sau pe insula Koh Phi Phi, unde a fost filmat „The Beach”, veți întâlni numeroși turiști care, asemenea vouă, sunt împinși de curiozitatea unor locuri foarte mediatizate. Poate chiar prea mulți turiști, aș spune eu.

Cea mai bună perioadă pentru o excursie în Thailanda este între lunile octombrie și aprilie. Atunci este și sezonul de vârf, cel mai aglomerat și cu prețurile cele mai mari, însă, iar apoi va începe sezonul musonic. Poate că acest aspect nu ar trebui să ne sperie prea tare, deoarece ploile nu durează mai mult de o oră pe zi.

Thailanda oferă, totodată, experiențe culturale, cu numeroase temple și un foarte puternic cult religios pentru Buddha, fapt ce trebuie respectat atunci când vizităm templele, printr-o ținută decentă, având brațele și picioarele acoperite. Acest lucru trebuie făcut nu doar în Thailanda, ci peste tot unde călătorim, respectul față de tradițiile, cultura și legile fiecărui stat mi se pare a fi un lucru firesc și civilizat.

Bucătăria thailandeză este renumită și, în același timp, destul de picantă, însă nu vă faceți griji, găsiți și produse occidentale, însă este imposibil să ajungeți în Thailanda și să nu gustați din preparatele oferite de vânzătorii stradali. Sau fructe, dintre cele mai colorate și aromate, care parcă nicăieri în lume nu au același gust ca într-o țară exotică.

Chiar dacă am o viziune de ansamblu asupra Thailandei, chiar dacă am citit impresii, am văzut fotografii și m-am documentat despre locuri, despre oameni, despre tradiții și cultură, mă aștept ca întâlnirea cu Thailanda să fie un moment în care să mi se oprească respirația, ca mai apoi să îmi bată inima cu putere și să mă cuprindă o nespusă energie de a o descoperi. Aștept să admir piețele plutitoare ce oferă legume, fructe sau flori, la care acum doar visez, să mă plimb cu bărca pe canalele din Bangkok, dar și cu celebrul tuk-tuk, să descopăr arhitecturi budiste, să mă apropii de natură și să mă împrietenesc cu cei mai simpatice animale, în special cu elefanții.

Cum ajungeți?

Din București există numeroase companii aeriene care operează zboruri către capitala Thailandei, Bangkok, spre exemplu: Qatar Airways, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Lufthansa. Recomandarea mea este să aterizați pe aeroportul din Bangkok, să rezervați 2-3 zile capitalei Thailandei, iar apoi să apelați la zboruri interne pentru a vizita și alte regiuni. Nu cred că este indicat să încercați să vizitați mai multe provincii într-o singură călătorie, de fapt, recomandările pe care le-am găsit și eu spun, majoritatea, că 2-3 provincii sunt suficiente, deoarece nu se poate cuprinde întreaga Thailandă în doar 2 săptămâni. Și parcă nici nu am vrea, nu? Sunt extrem de multe locuri frumoase pe care le putem vedea în fiecare dintre ele, multe activități pe care le putem face, pentru a ne limita doar la câteva și doar pentru a nu încerca să o descoperim pe fiecare în parte.

Pentru cei mai aventuroși, există posibilitatea alegerii unui zbor dintr-un alt oraș european, Milano sau Bruxelles, de exemplu. Puteți găsi prețuri mai mici și, cu această ocazie, vă puteți prelungi concediul, dacă zborurile nu sunt în aceeași zi.

Unde să vă cazați?

Dacă nu optați pentru un sejur oferit de o agenție de turism, care vă scapă de grija transportului și a cazării, vă puteți organiza singuri vacanța. Există diverse site-uri de profil care oferă variante de cazare și, din cât am observat, sunt numeroase, pentru toate gusturile, cu prețuri care acoperă o gamă largă de preferințe.

Moneda locală – Baht

Viza – se poate obține în două moduri, ori direct de pe aeroport, dacă perioada călătoriei nu depășește 15 zile și nu există nicio intenție de prelungire, sau la Ambasada Regatului Thailandei din București, pentru o perioadă mai mare de 15 de zile.

  1. Kenya

    Sursa Foto: vjv.com

    Sursa Foto: vjv.com

Următoarea pe lista mea este o destinație din Africa, cu deschidere la Oceanul Indian, pe care o recomand în special celor care nu îmbrățișează ideea unei vacanțe care înseamnă doar plajă, deși climatul tropical de pe tot parcursul anului asta sugerează. Imaginați-vă în mijlocul naturii în cea mai pură formă, alături de priveliști și animale pe care poate, până acum, doar pe Animal Planet le-ați văzut. Imaginați-vă o întâlnire cu natura și cu cele mai exotice animale, de la girafe, zebre, lei, la simpaticele maimuțe.

O excursie în Kenya mi se pare una completă și complexă. Puteți avea parte de plaje cu nisip alb și cocotieri, dar puteți avea parte și de o mare lecție despre ceea ce viața sau stilul de trai înseamnă. Puteți vizita triburile de masai, un grup etnic seminomad, cu obiceiuri și porturi specifice, sau triburile de băștinași și să vedeți o altă față a lumii. Sau, mai bine spus, să pătrundeți în lumea lor și să realizați că fericirea, pentru ei, chiar constă în cele mai mici lucruri, dar care devin extrem de mari prin semnificație.

Kenya înseamnă natură, înseamnă junglă, înseamnă animale sălbatice, pe care le puteți descoperi în habitatul lor natural, din savană, printr-un safari de o zi sau două, înseamnă o excursie până la bariera de corali. Iubitorii de sporturi acvatice pot face snorkeling, scuba diving sau pot înota cu delfinii, acei delfini pe care eu i-am iubit dintotdeauna și care mi se par unele dintre cele mai simpatice și inteligente animale. Dacă plănuiți o vacanță mai lungă, nu ratați Muntele Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa.

Înainte de a vizita Kenya, informați-vă despre vaccinurile necesare. Nu știu dacă sunt obligatorii, dar probabil cel pentru febră galbenă și cel pentru febră tifoidă ar fi bine să le aveți în vedere, pentru un plus de siguranță.

Cum ajungeți?

Există numeroase companii aeriene care operează zboruri București-Mombasa, de exemplu Turkish Airlines, KLM, Air France, Autrian Airines.

Unde să vă cazați?

După părerea mea, cel mai indicat ar fi să optați pentru un circuit organizat de o agenție de turism, deoarece economisiți mult timp, pe care altfel l-ați pierde încercând să vă organizați singuri toate excursiile suplimentare din perioada vacanței în Kenya.

Dacă sunteți, în schimb, adepți ai vacanțelor organizate singuri, atunci căutați hoteluri de cel puțin 4 stele, pentru a vă putea bucura, în perioada petrecută acolo, de toate serviciile pe care localnicii vi le oferă și care nu sunt puține, deoarece, fiind o zonă destul de săracă, turismul este principala sursă de venit.

Moneda locală – Șiling

Viza – se poate obține direct de pe aeroport, sau prin aplicarea online, cu minim o săptămână înaintea călătoriei, pe site-ul acesta.

  1. Republica Dominicană

    Sursa Foto: geisatravel.com.ar

    Sursa Foto: geisatravel.com.ar

Această destinație a fost, pentru mult timp, în topul preferințelor mele. Era locul acela în care mă imaginam doar când îi auzeam numele, unde visam să ajung, poate chiar în luna de miere. Lucrurile s-au mai schimbat,  acum este mult mai ușor de ajuns în Dominicană și nici planurile mele nu mai sunt aceleași. Deja nu mai este un vis, este un plan, a intrat pe lista mea din viitorul apropiat.

Situată în Caraibe și înconjurată de Oceanul Atlantic, în Nord și Est și de Marea Caraibelor, în Sud, Republica Dominicană este, după Cuba, a doua insulă ca mărime din Caraibe, ocupând 2 treimi din insula La Hispaniola. Principalele atracții sunt Punta Cana, cea care atrage majoritatea turiștilor și capitala, Santo Domingo.

Republica Dominicană mi se pare acea destinație care se potrivește oricui, oricând, atât pentru luna de miere, cum o vedeam eu, dar pentru o vacanță pe care o poți face la orice vârstă, inclusiv însoțit de copii.

Iubitorii de mare vor avea parte de activități nautice, cum ar fi scuba diving parasailing, snorkeling, rafting, înot cu delfini și rechini sau o chiar excursie pe Insula Delfinilor.

În gastronomia Republicii Dominicane se simt influențele spaniole și africane și mă aștept să descopăr acea atmosferă din Spania, care pe mine m-a cucerit, sau măcar să îmi amintească de ea. Și cu siguranță așa va fi, când voi asculta în jurul meu armonioasa limbă spaniolă și mă voi încărca cu toată energia și veselia pe care localnicii o au.

Capitala, Santo Domingo, este opțiunea pentru cei care nu vor doar plajă. Deși nu cred că nu ai cum să nu iubești acest colț de paradis tropical, cu plaje spectaculoase, cu păsări dintre cele mai colorate, cu nuanțe ale apei în culori dintre cele mai vibrante. Santo Domingo, parte a patrimoniului mondial UNESCO este cel mai mare oraș, situat în zona sudică, unde iubitorii de istorie vor putea păși pe urmele lui Cristofor Columb și vor putea descoperi zona colonială, acolo unde Spania anilor 1500 și-a lăsat amprenta, care se simte și astăzi.

Cum ajungeți

Și pentru această destinație există diferite variante, multiple companii aeriene operând zboruri din București, sau variante de zbor din alt oraș al Europei, Paris, de exemplu.

Unde să vă cazați?

Cel mai indicat mi se pare să optați pentru un hotel all-inclusive. Nu sunt neapărat fană a acestui concept, sunt mai mult adepta explorărilor, însă puteți descoperi în cadrul hotelului toate activitățile care să vă transforme excursia într-una memorabilă.

Moneda locală: Peso Dominican

Viza: Dacă durata călătoriei nu depășește 90 de zile, nu este necesară viza, însă trebuie achiziționat un card de turist, care se poate face direct de pe aeroport, sau de la Consulatele Republicii Dominicane.

  1. Egipt

    Sursa Foto: pbs.org

    Sursa Foto: pbs.org

Când ne gândim la Egipt, primul lucru care ne vine în minte, desigur, sunt piramidele. Iar mai apoi Farul din Alexandria, una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Dar Egiptul nu înseamnă doar atât, înseamnă un mix de antichitate și modernism, înseamnă plaje și scufundări în Marea Roșie, înseamnă croaziere pe Nil, înseamnă arhitectură arabă, cu moschei și bazaruri, înseamnă pătrunderea în atmosfera celor 1001 de nopți, prin călătorii în deșert.

Cairo este cel mai mare oraș islamic din lume și probabil că va fi și punctul central al unei vizite în Egipt, iar de acolo să înceapă explorarea și altor regiuni. Principalele atracții sunt Marile Piramide de la Giza și Sfinxul, Valea Regilor, compusă din 63 de morminte descoperite, orașul Luxor, ce poate fi considerat un adevărat muzeu în aer liber, bazarul din Cairo, Khan el Khalili, care mai mult decât un bazar, este un obiectiv turistic în sine, dar și stațiunea Sahl Hasheesh, pentru iubitorii de plajă, mare și activități nautice.

În Egipt, vreau să îmi dau întâlnire cu istoria și cu una dintre cele mai vechi civilizații din lume, precum și cu felul în care trecerea anilor a permis conservarea unora dintre cele mai importante monumente ce amintesc de antichitate, mai apoi pătrund în perioada medievală și se reunesc cu cele moderne, pentru a crea una dintre cele mai interesante combinații arhitecturale.

Cum ajungeți?

Din București operează zboruri către Cairo companii aeriene precum Aegean Airlines, Turkish Airlines, Lufthansa, Alitalia, Etihad Airways.

Unde să vă cazați?

Și pentru această destinație aș opta pentru un pachet oferit de o agenție de turism, pentru că programul pregătit dinainte știu că va fi astfel gândit încât să îmi permită să vizitez toate aceste obiective pe care timpul petrecut în Egipt îmi va permite.

Moneda locală: Lira Egipteană

Viza: se poate obține ori direct de pe aeroport, ori de la sediul Republicii Arabe Egipt în România.

Nu știu cât de sigură este o vizită în Egipt în această perioadă, dar este unul dintre locurile care merită văzute cel puțin o dată în viață.

  1. Algarve

    Sursa Foto: theculturetrip.com

    Sursa Foto: theculturetrip.com

Am ales și o destinație europeană, unde ne putem bucura de soare pe întreg parcursul anului. Despre Algarve, regiunea cea mai sudică a Portugaliei, am auzit și am citit în ultima perioadă numai lucruri frumoase, suficiente încât să îmi doresc să includ în planurile mele din viitorul apropiat vizitarea acestei zone a Portugaliei. Portugalia nu îmi este străină, am vizitat Lisabona (împreună cu Sintra, Cabo da Roca și Cascais) și Porto, însă localnicii mi-au prezentat atât de frumos destinația lor exotică, mai frumos decât orice articol aș fi citit despre ea, încât nu doar că mi-a atras atenția, ci chiar intenționez să o vizitez cât mai curând, după cum am spus.

Și, dacă toate aceste argumente nu vă conving, vă spun că Algarve a câștigat și în anul 2016 premiul pentru cea mai bună destinație de plajă din Europa, alături de 2013 și 2015. De fapt, Portugalia a primit multiple premii anul acesta, alături de Algarve fiind premiată și Madeira, pentru cea mai bună insulă, și Lisabona, pentru cea mai bună destinație de croazieră.

Ce oferă Algarve? Niște plaje absolut superbe, atât cu nisip, cât și cu zone stâncoase sau grote, una dintre cele mai căutate destinații pentru surf.

Gastronomia portugheză este bazată pe fructe de mare și pește, dar, pentru cei care preferă altfel de preparate, sunt diferite opțiuni. Despre bacalhau, peștele tradițional portughez sau despre celebrele pasteis de nata, prăjiturelele specifice Portugaliei, am mai scris aici.

Dacă în apropierea Lisabonei am descoperit cel mai vestic punct european, Cabo da Roca, în regiunea Algarve putem vizita cel mai sud-vestic punct al Europei, Cape St. Vincent (Cabo de Sao Vicente).

Zona Algarve are multe plaje recunoscute pentru frumusețe, probabil că cel mai indicat ar fi vizitarea fiecăreia, în funcție de durata călătoriei, în câte o zi. Amintesc aici Praia do Camilo, Praia de Marinha, Praia de Martinhal, Praia da Falesia, Praia Dona Ana, Praia da Rocha, Praia de Villamora, Praia de Benagil, cu celebrele Benagil Caves, niște grote foarte frumoase, unde se ajunge cu barca și unde lumina soarelui, împreună cu albastrul oceanului, formează niște imagini spectaculoase.

Puteți merge în căutarea și descoperirea istoriei maurilor, ale căror urme le puteți găsi și în Sintra, unde este situat Castelul Maurilor, cel care oferă o frumoasă priveliște asupra acestui oraș de munte. Sau puteți vizita satele de pescari, sate atât de pitorești, din punctul meu de vedere, care oferă cea mai puternică imagine asupra ceea ce înseamnă viața într-o destinație cu deschidere la ocean.

Arhitectura portugheză, cu celebrele azulejos, acele plăci de ceramică frumos colorate ce împodobesc pereții clădirilor se remarcă, desigur, și în Algarve. Acea bucurie a localnicilor, acea relaxare pe care eu am descoperit-o și care m-au făcut să îmi doresc să revin oricând în Portugalia, acea combinație de viață de noapte, istorie, clădiri spectaculoase, atmosferă caldă, acestea sunt printre puținele lucruri pe care aștept să le descopăr în Algave, alături de toate acelea cărora le dau șansa de a mă surprinde în cel mai frumos, autentic și pur mod.

Regiunea Algarve se poate vizita în orice perioadă a anului, însă iarna este mult mai puțin animată, de aceea am inclus-o în topul meu al destinațiilor exotice.

Cum ajungeți?

Din București puteți zbura direct către Lisabona și Faro, capitala regiunii Algarve. Dacă doriți o excursie mai lungă, în care să vizitați și Lisabona, optați să aterizați în capitala Portugaliei, iar mai apoi aveți diverse variante de transport, cum ar fi cu trenul sau autobuzul (aproximativ  4 ore veți face pe drum) sau puteți închiria o mașină. Eu, dacă aș fi fost la prima vizită în Portugalia, așa aș fi făcut, aș fi adăugat în programul meu câteva zile în Lisabona și alte câteva în Algarve. Dar este un bun motiv să revin în această frumoasă țară, destinația nu foarte îndepărtată de România, la aproximativ 4 ore și jumătate de zbor.

Blue Air și Wizz Air operează zboruri directe către Lisabona, la prețuri foarte bune, iar către Faro puteți zbura din București tot cu Blue Air.

Unde să vă cazați?

Algarve nu duce lipsă de variante de cazare, dintre cele mai diverse, pentru toate preferințele. Nu trebuie să vă îngrijorați, Portugalia nu este o destinație scumpă, indiferent de perioada în care este vizitată.

Moneda locală: Euro

Viză: Portugalia este stat membru al Uniunii Europene, așa că nu este necesară viza.

Acestea sunt bucățile de paradis, din diverse colțuri ale lumii, care așteaptă să îmi confirme ideea că natura, în toate formele ei, este ceea ce ar trebui să apreciem cel mai mult. Sunt destinațiile pe care îmi doresc să le vizitez cât mai curând și care, prin ochii unui visător ce mă consider a fi, să devină mai spectaculoase și pline de însemnătate pe măsură ce imaginile se împletesc cu realitatea.

Toate informațiile prezentate sunt selectate în urma unui proces de documentare, pentru a realiza acest articol, ca urmare a participării la cursul #TravelPesteAsteptari, organizat în cadrul proiectului #ScoalaFlanco. Nu pot povesti din experiența personală, deoarece nu am vizitat niciuna dintre aceste destinații, îmi pot doar imagina, prin prisma lucrurilor descoperite, cum este fiecare și cum m-aș putea simți în fiecare în parte. Vă îndemn să le vizitați, dacă nu ați făcut-o deja, și nu doar pe acestea, ci să simțiți, să trăiți și mai apoi să povestiți tot ceea ce fiecare cultură are de oferit.