Tenerife, așa cum este denumită, „insula eternei primăveri”, este locul în care putem evada în orice perioadă a anului, deoarece temperaturile sunt aproximativ constante pe toată durata lui. Mai exact, diferențele dintre vară și iarnă nu sunt chiar atât de mari, lucru favorizat și de amplasarea geografică. Tenerife face parte din Arhipelagul Canare, arhipelag ce aparține de însorita Spanie. Însă, distanța față de continentul african este mult mai mică decât cea față de cel european, motiv pentru care influențele climatice (și nu numai) ale acestui continent sunt mult mai puternic resimțite. Ba chiar, în Insulele Canare, putem remarca zone cu dune, asemănătoare celor din deșert, foarte aproape de apele Oceanului Atlantic.

Pentru mine, excursia în Tenerife a fost una dintre cele mai frumoase, mai exact, toate peisajele pe care le-am întâlnit, atmosfera de sărbătoare, gastronomia bazată pe fructe de mare și pește, temperaturile plăcute (ridicate, dar nu caniculare) au plasat această destinație în topul preferințelor mele. Este un lucru cunoscut, pe care l-am susținut de fiecare dată, că Spania este țara de care mă simt cel mai apropiată, dintre cele vizitate până acum, așa că și această insulă, cu puternice influențe culturale spaniole, se încadrează în imaginea mea de ansamblu despre tărâmul iberic.

Am vizitat Tenerife la începutul lunii aprilie, când în România temperaturile ridicate încă nu se instalaseră fără drept de apel, motiv pentru care am simțit această excursie precum o evadare într-una dintre puținele zone exotice ale Europei. Spun exotice prin prisma vegetației și a temperaturilor ridicate pe tot parcursul anului.

Cum ajungem

Am observat un interes din ce în ce mai ridicat, în ultima perioadă, pentru vacanțe în Tenerife, mai exact, din toamna-iarna anului 2016, de când compania low-cost Wizz Air a introdus zboruri directe către această destinație. Cu această companie am zburat și eu, călătoria durând aproximativ 6 ore. Ambele zboruri, atât cel de dus, cât și cel de întors, au fost după prânz și există două zboruri pe săptămână, lunea și vinerea, așa că puteți avea și o mică escapadă de weekend, adică de vineri până luni, așa cum am avut și eu, sau vacanțe de o săptămână sau chiar mai lungi. Sfatul meu este să nu faceți ca mine, pentru că patru zile, deși le-am considerat suficiente în momentul planificării excursiei, sunt puține comparativ cu durata zborurilor și cu activitățile pe care le putem desfășura acolo.

Unde să ne cazăm

Zona cea mai îndrăgită și cea mai animată este cea din sudul insulei, respectiv stațiunile Los Cristianos și Las Americas, dar și Los Gigantes, undeva în sud-vestul insulei. Aici sunt și temperaturile puțin mai ridicate, adică influențele africane mai puternice, însă, atunci când am vizitat-o eu (la începutul lunii aprilie), nu am simțit diferențe climatice între zona de nord și cea de sud.

Există aeroporturi atât în nord, cât și în sud, așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința distanței față de hotelul la care veți fi cazați, indiferent de opțiunea voastră. În partea de nord, adică undeva în nord-est, se află și capitala întregului arhipelag, orașul Santa Cruz de Tenerife.

Din punctul meu de vedere, oriunde am alege să ne cazăm, trebuie să fim conștienți că nu vom rămâne pentru mult timp într-o singură zonă decât dacă ne dorim să petrecem tot timpul la plajă. Există hoteluri, localuri, turiști în toate zonele insulei, chiar dacă cele mai animate sunt și cele mai solicitate, dar și cele care au mai multe posibilități de petrecere a timpului. Eu am ales Puerto de Santiago, în sud-vestul insulei, lângă Playa de Los Gigantes, dar am petrecut aici doar diminețile și serile, în rest m-am plimbat toată ziua.

Tenerife

Las Americas, Tenerife

Tenerife

Las Americas, Tenerife

Tenerife

Las Americas, Tenerife

Tenerife

Seara în Puerto de Santiago, Tenerife

Tenerife

Puerto de Santiago, Tenerife

Cum să ne deplasăm

V-am mai povestit în articolele anterioare că, pentru toată libertatea și mobilitatea pe care ni le oferă, cel mai indicat este să închiriem o mașină. Eu nu am închiriat-o de când am ajuns, așa că am remarcat din proprie experiență diferența dintre transportul public și cel privat. Deși îmi place, în destinațiile pe care le vizitez, să călătoresc alături de localnici, aici situația este diferită, deoarece nu ne aflăm într-un oraș, care dispune de numeroase modalități de deplasare (metrou, autobuze, tramvaie), ci ne aflăm pe o insulă, dar cu o infrastructură foarte bine dezvoltată. Există un sistem de autobuze care circulă pe toată insula și pe care le putem lua chiar de la aeroport , însă timpul petrecut pe drum este vizibil mai crescut. Los Cristianos și Las Americas sunt foarte aproape de aeroportul din sud, așa că, dacă vă cazați aici și nu plănuiți să aveți prea multe activități pe teritoriul întregii insule, puteți ajunge foarte ușor de la/ către aeroport.

Eu, spre exemplu, a trebuit să schimb două autobuze, iar timpul petrecut în stație a fost destul de mare. Nu știu care este programul după care circulă, pentru că în dimineața următoare am închiriat mașină. Și, dacă ținem cont de faptul că autobuzele nu circulă pe autostrăzi, ci prin toate localitățile, cu stații în fiecare (una sau mai multe, după caz), ajungem la un timp petrecut pe drum destul de ridicat.

Așa că, dacă planurile nu sunt doar să stați la plajă, atunci veți avea nevoie de mașină, pentru a nu depinde de orele de circulație ale mijloacelor de transport. Am observat că, pentru majoritatea activităților desfășurate aici, există propriul mijloc de transport, care oprește în fiecare localitate, însă, după cum am spus, depindem de orele la care acestea circulă.

Există și varianta achiziționării unui pachet ce include excursie către punctele de interes, cum ar fi Masca sau Parcul Național Teide, alături de transportul către ele și/ sau vizitarea lor, însă ne lovim, din nou, de aceeași problemă, și anume orele la care circulă. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție și nu doriți să conduceți, puteți apela la astfel de pachete, dar acest lucru cred că implică una sau maxim două activități pe zi.

Din punctul meu de vedere, mașina este, așa cum am mai spus, cea mai bună alegere. Nu vă faceți griji, la orice pas veți întâlni centre de închirieri, aproape lângă fiecare hotel se află câte unul, asta în cazul în care nu rezervați online. Mie nu mi s-a solicitat niciun fel de depozit, ci doar să garantez cu un card. Litrul de combustibil este sub un euro, iar distanțele nu sunt exagerat de mari, așa că veți putea lejer vizita toată insula cu un plin de rezervor (sau chiar cu mai puțin). Spre exemplu, eu am traversat-o de la sud-vest la nord-est, iar apoi returul pe țărm, într-o singură zi și nici nu am fost cea mai matinală. 🙂

Ce să vizităm

Primul lucru la care ne gândim atunci când spunem insulă sunt plaje întinse și apă, cât vezi cu ochii. Perfect de acord, însă nu și singurul, deoarece Tenerife este o insulă vulcanică, așa că peisajele predominante sunt cele care conțin munți și plaje cu nisip negru. Sau chiar ambele, adică stânci care coboară în apă, cum este cazul celor denumite „Los Gigantes” (Giganții). Zonele de nisip nu sunt chiar atât de întinse și este o raritate atunci când descoperim plaje cu nisip auriu, care nici nu este, de fapt, „opera” naturii din aceste zone, ci este adus din Africa.

Am încercat, în zilele petrecute aici, să descopăr principalele puncte de atracție și să petrec puțin timp în fiecare, pentru a înțelege de ce sunt atât de apreciate. Desigur că mi-ar fi plăcut să petrec mai mult timp și consider că am fost neinspirată atunci când am programat excursia, dar, la fața locului, a trebuit să gestionez timpul pe care îl aveam. Și nici nu m-am simțit contra cronometru, nu am fost mereu pe fugă, ci m-am bucurat din plin de aceste zile, am putut savura fiecare moment.

  • Santa Cruz de Tenerife

Încep cu Santa Cruz de Tenerife, capitala Arhipelagului Canare și cel mai mare oraș din Tenerife, unde am ajuns după ce am străbătut întreaga insulă, prin Parcul Național Teide. Santa Cruz de Tenerife are acel aer de capitală, deține bulevarde largi și aerisite, circulație mai intensă (deși nu mi s-a părut deloc aglomerat). Dacă, în celelalte zone, cele mai mari clădiri pe care le remarcăm sunt hotelurile (și cele mai multe, de altfel), în Santa Cruz descoperim și instituții, centre comerciale, clădiri administrative.

Aici, prima oprire a fost la un centru comercial care avea magazin Amorino, înghețata mea preferată din excursii. De fapt, înghețata mea preferată de oricând și de oriunde, numai că în România nu există (deocamdată, sper), așa că mă bucur de ea peste tot unde o găsesc. Ulterior am descoperit un alt magazin în Siam Mall, mult mai aproape de zona în care eram cazată, dar aceasta este altă poveste. 🙂 După care, după câteva momente de relaxare, am pornit în explorarea orașului, cu gândul de a ajunge în port. În port nu am ajuns, dar am descoperit un mic castel pe malul oceanului și o piscină care m-a făcut să regret că nu petrec mai mult timp în Santa Cruz de Tenerife. Însă, cel mai mult mi-a plăcut drumul de la centrul comercial până la ocean, respectiv un bulevard plin de vegetație, copaci, flori, locul perfect să te ferești de soarele care deja începuse să devină puternic (sau așa îl resimțeam eu în acel moment).

Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

  • Puerto de la Cruz și Playa Jardin

Destul de aproape de Santa Cruz de Tenerife se află Puerto de la Cruz, un sat care adăpostește una dintre cele mai renumite plaje cu nisip negru, Playa Jardin. Și acesta era unul dintre acele locuri în care îmi doream cu ardoare să ajung. Ulterior am descoperit că acesta este peisajul predominant, respectiv plajele cu nisip negru, însă Playa Jardin, datorită faptului că a fost prima pe care am vizitat-o, rămâne cea de care mă simt cel mai atașată.

Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

  • Parcul Național Teide și vulcanul Teide

Parcul Național Teide străbate, practic, centrul insulei și este o zonă care conține toate formele de relief și de vegetație. Aici se află unul dintre principalele puncte de atracție din Tenerife, vulcanul Teide, care are cea mai mare altitudine de pe întreg teritoriul Spaniei. Este un vulcan activ, care poate fi văzut îndeaproape printr-o plimbare cu telecabina, sau poate fi chiar escaladat, însă numai cu echipament corespunzător. Există numeroase companii care organizează excursii către vârful vulcanului, dar trebuie să aveți mare grijă la vestimentație, pentru că temperaturile din vârf sunt undeva în jurul valorii de 0 grade. Nu am vizitat vulcanul, deoarece, atunci când am trecut prin dreptul lui, coloana de mașini parcate mi s-a părut interminabilă, iar eu nu dispuneam de foarte mult timp. L-am privit, însă, mult timp, când am traversat Parcul Național Teide, fiind la o altitudine destul de mare, deoarece nu ai cum să nu remarci cel mai înalt vârf din jurul tău, care domină întreaga priveliște.

În drumul meu spre Puerto de la Cruz, după cum am mai spus, am străbătut întreg acest parc, simțindu-mă, la un moment dat, în mijlocul pustietății, fără vreo urmă de civilizație prin jurul meu. Doar, din când în când, vedeam câte o mașină cu turiști, încântați, la rândul lor, de tot ceea ce vedeau în jur (se putea remarca acest lucru prin prisma faptului că peste tot unde opream pentru fotografii, întâlneam și alți turiști). O bună perioadă de timp, peisajul a fost dominat de bucăți de lavă întărită, de-o parte și de alta a șoselei. După care am ajuns pe un teritoriu ce aducea a deșert, sau a Vestul Sălbatic, adică, mai exact, pe deasupra bucăților de lavă se afla nisip. În continuare mă aflam în mijlocul pustietății, când și când mai vedeam câte o mașină parcată. A fost o experiență tare interesantă. După ce am trecut de nisip, au început să apară copaci, iar, la scurt timp, am ajuns într-o pădure cu niște miresme absolut fantastice. Totul mirosea a prospețime, a viață, a vegetație. Iar, la ieșirea din pădure, au început să se ivească locuințe pe dealuri, au început să apară autostrăzi, iar, la scurt timp, mă aflam în Santa Cruz de Tenerife. Mă aflam în civilizația supremă, mai ales după pustietatea pe care o întâlnisem înainte.

Tenerife

Vulcanul Teide, Tenerife

Tenerife

Vulcanul Teide, Tenerife

Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

  • Masca

Cine nu cunoaște celebrul drum Transfăgărășan din România, declarat de către Top Gear cel mai frumos drum din lume? Ei bine, unul asemănător se află și în Tenerife, undeva în zona de sud-vest a insulei (eu am ajuns foarte repede din Puerto de Santiago). Un drum cu foarte multe curbe, cu suișuri și coborâșuri, destul de îngust, dar cu niște priveliști minunate. Oceanul se află pe-o parte, muntele pe cealaltă parte. Masca este, de fapt, un sat, însă întreg drumul până acolo este atracția zonei, nu doar satul în sine. Am observat foarte multe autocare care urcau sau care coborau, pentru cei care nu preferă să închirieze mașină.

Dacă treceți puțin de sat, găsiți și un local unde vă puteți odihni sau puteți savura o cafea, admirând de la înălțime întreaga priveliște. Este unul dintre cele mai frumoase locuri în care putem bea o cafea, având lângă noi o priveliște atât de frumoasă.

Tenerife

Masca, Tenerife

Tenerife

Masca, Tenerife

  • Siam Mall

Una dintre atracțiile insulei este Siam Park, un parc acvatic construit în stil asiatic. Nu am ajuns, din păcate, pentru că nu voiam să pierd o zi și pentru că nu sunt, în general, atrasă de astfel de parcuri, însă am un ușor regret acum, pentru că toate imaginile și videourile pe care le-am găsit pe internet îmi dezvăluie un loc cu adevărat senzațional, de fapt, mai mult decât un loc, o experiență. Nu degeaba este considerat cel mai spectaculos parc acvatic nu doar al Europei, ci al întregii lumi.

Am fost, în schimb, pentru puțin timp, la Siam Mall, o construcție realizată în același stil ca parcul acvatic, situată foarte aproape de Las Americas. Pe insulă nu există taxe, deci aș putea să o consider un paradis al shoppingului. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, lăsați spațiu liber în bagaj, pentru că vă veți întoarce, cu siguranță, cu noi achiziții. Tot aici am găsit și cel de-al doilea magazin Amorino, așa că nu puteam pleca fără a mă bucura, încă o dată, de înghețata mea preferată.

Tenerife

Înghețată Amorino

  • Escape Room

V-am mai povestit despre o nouă pasiune, jocurile de escape room. De când le-am descoperit, am bifat câte unul în fiecare oraș vizitat, așa că nu puteam rata nici aici ocazia de a juca unul. S-a întâmplat în Las Americas, unde am optat pentru o cameră inspirată din filmul „A nightmare on Elm Street”. Mi-a plăcut decorul, atmosfera m-a introdus în film și în stare (ba chiar puțin cam tare, uneori, pentru că au existat câteva momente în care m-am speriat puțin). Ce am remarcat, în afara României, este că nu întâlnești același tip de puzzleuri, nici măcar unul nu semănă cu cele deja clasice la noi în țară. Mi-a plăcut această cameră, de fapt, toate cele din Europa mi-au plăcut, tocmai pentru că nu semănau cu nimic între ele.

Alte activități

Am vorbit într-un articol anterior despre sporturile și despre activitățile nautice care se pot practica în Tenerife, dar și despre alegerile mele, respectiv o plimbare cu submarinul, care a fost primul lucru pe care mi-am dorit să îl fac de când mi-am programat excursia, dar și despre o croazieră pe apele Oceanului Atlantic, pentru a vedea în mediul lor delfinii și balenele. Mă aflam pentru prima dată într-un submarin și chiar mi-a plăcut experiența, despre care puteți citi mai multe aici. Iar plimbarea cu ambarcațiunea pe apele Oceanului Atlantic mi s-a părut una dintre cele mai frumoase croaziere, cu atât mai mult cu cât iubesc astfel de activități, iar delfinii sunt animalele mele preferate. Dar nu sunt singurele activități pe care le puteți practica, spre exemplu, scuba divingul este foarte răspândit, mai puteți face și parasailing și chiar vă puteți plimba cu elicopterul.

Tenerife

Submarinul galben 🙂

Tenerife

Barca piraților

Tenerife

Los Gigantes – croazieră pe Oceanul Atlantic

Gastronomie

Suntem înconjurați de apă, așa că este lesne de înțeles că vom găsi din abundență pește și fructe de mare proaspete, spre încântarea celor care preferă aceste preparate. Dar și smoothie-uri dintre cele mai diverse, din fructe exotice. Însă, dacă nu sunteți iubitori de fructe de mare, nu vă faceți griji, pentru că există preparate pentru toate gusturile și pentru toate preferințele. Și, bineînțeles, nelipsita sangria, fără de care nu ai cum să simți că ești în Spania.

Tenerife

Paella

Tenerife

Creveți cu avocado

Tenerife

Caracatiță

Tenerife

Sangria

Tenerife

Smoothie cu papaya

Aceasta este Tenerife, o insulă în care puteți evada oricând, o insulă care m-a surprins tare plăcut prin nivelul de dezvoltare, în condițiile în care nu există niciun fel de resurse, iar toate sunt aduse pe vapor. O insulă în care mi-ar plăcea chiar să locuiesc o perioadă mai lungă, pentru că atmosfera de sărbătoare și senzația că ești departe de lume și că ești mai aproape de tine sunt foarte puternice. Sau așa am le-am simțit eu. „Insula eternei primăveri” rămâne pentru mine insula eternei legături pe care am creat-o cu ea.


Citește și: