Dintotdeauna mi-a plăcut să descopăr tradiții și să dau naștere altora. Popoare diverse, obiceiuri dintre cele mai ciudate sau interesante, cu toate formează principalul motiv pentru care lumea este atât de frumoasă: diversitatea. Și, cum ele sunt cele după care mulți dintre noi se ghidează și își construiesc viața, trebuie apreciate și respectate. Dar, în primul rând, trebuie înțelese. O să vă povestesc astăzi despre obiceiurile poporului chinez, unul dintre cele mai complexe popoare, din punctul meu de vedere și numai, unul pe care îl admir pentru modul în care a reușit să conserve timp de mii de ani toată înțelepciunea, toate tradițiile, să inspire și să atragă prin acest lucru. Dacă ne gândim la gastronomie, o asociem cu orez și cu noodles, dar și cu toate combinațiile care se pot face dacă adăugăm acestor alimente carne, fructe, legume și, neapărat, sosuri și condimente. Dar ar trebui să ne gândim puțin mai departe decât preparatele delicioase ne dezvăluie, și anume la modul în care este servită masa, la semnificațiile acestui moment. Aici cred că am găsit un punct comun tuturor popoarelor, acela că masa devine un eveniment important și așa trebuie tratat. Și că, întotdeauna, mâncatul împreună cu cei dragi este un motiv de bucurie. Dar știți voi care este bucuria și mai mare? Atunci când poți împărți mâncarea cu toți cei care ți se alătură.

Orez cu legume

Orez cu legume

Obiceiuri chinezești la masă

Nu știu câți dintre noi au avut ocazia să întâlnească o familie de chinezi autentici, sau chiar să îi însoțească la masă, dar ne putem informa cu privire la obiceiurile lor, atât pentru a ne simți mai aproape de popoare din diferite colțuri ale lumii, dar și pentru a pregăti o excursie pe tărâm asiatic.

Primul, și cel mai important, aș putea spune, este modul în care este servită mâncarea. Aceasta este așezată pe o masă rotundă, cu un blat rotativ ce poartă numele de Lazy Mary. Motivul? Toți cei prezenți să aibă posibilitatea de a gusta din toate preparatele servite.

Un aspect la fel de important este folosirea bețișoarelor și, mai mult decât atât, felul în care acestea sunt așezate pe masă. Astfel, niciodată nu trebuie îndreptate către un comesean, pentru că acesta se va simți insultat și trebuie, totodată, să avem grijă să fie aliniate perfect pe masă, atunci când nu sunt folosite. Până la aliniere, cred că trebuie să învățăm să le folosim, nu? Cred că nu putem avea o experiență completă decât dacă ajungem să simțim și să trăim întocmai precum un chinez și, deși nu mă pot lăuda că mâncarea „rezistă” de fiecare dată între cele două bețișoare, încerc să nu renunț și să apelez la tacâmuri. Deja o parte din farmec ar fi spulberat.

Un alt lucru care demonstrează cât de importante sunt mâncarea și mâncatul este reprezentat de faptul că, dacă gazda observă că am terminat tot din farfurie, va continua să o umple până când va rămâne ceva în ea. Golitul farfuriei este asociat cu faptul că nu ne-am săturat. Ei bine, mă întreb acum, cum am putea lăsa noi ceva în cutii, când sunt atât de delicioase?

Ce înseamnă pentru mine share-uitul mâncării

Nu știu dacă voi aveți aceeași senzație, dar, atunci când împart mâncare, simt că este ca și cum împart o parte din personalitatea mea. Pentru că preparatele sunt alese întocmai precum personalitatea și gusturile fiecăruia sunt și, deja, o parte din noi este dezvăluită. Aceste valori le-am descoperit și la Wu Xing, unde nu doar că putem alege dintr-o gamă largă de sortimente (și sincer, îmi este foarte greu să aleg), ci chiar suntem încurajați să descoperim această bucurie, care transformă orice moment într-unul special. Share your box, urmată de share your smile, aș putea adăuga. Sau share your happiness. Exact, pentru că nu împărțim doar „cutiuța cu minuni”, în care vin ambalate preparatele, împărțim timp, zâmbete și bucurie. Bucurie cu bucurie naște zâmbete. Zâmbet cu zâmbet naște momente unice. Iar momentele unice ne fac viața mai frumoasă.

Share your box

Masa nu este niciodată o simplă masă, indiferent cât de mult durează. Este un prilej de a crea o conexiune cu persoanele care ți se alătură. Împarți bucuria. Împarți reușitele. Sărbătorești succesul. Toate se rezumă la o masă. Toate momentele importante din viața noastră includ, la un moment dat, o masă. Eu vă propun astăzi să ne gândim la fiecare moment ca fiind unul foarte important din viața noastră, pentru că este. Și pentru că noi îl facem să fie important.

Nu este vorba despre mâncare, deși mâncarea chinezească poate fi, de multe ori, ea însăși prilej de bucurie. Este vorba despre timp. Despre momente petrecute împreună. Este ca și cum în fiecare zi ar fi sărbătoare. Sau un motiv de sărbătorit. Dar, cel mai important dintre ele se află chiar în fața noastră – este însuși faptul că suntem împreună. Este cel mai bun motiv de bucurie. Pentru că, atunci când suntem la masă, suntem mai fericiți. Dar, când putem să împărțim fericirea noastră, ne simțim cu adevărat împliniți.

Se spune că preluăm câte ceva de la fiecare persoană cu care ne petrecem timpul. Acel „ceva” poate fi și un preparat delicios, care să ne facă să spunem: „Nu știam asta despre tine!”. Puțin de la mine, cu puțin de la tine naște un întreg. Un întreg care devine perfect tocmai prin prisma faptului că ne aduce pe toți împreună. Un zâmbet de „Ce bun este!”, cu un zâmbet de „Mai vreau!”.

Diverse momente și tipologii de oameni

Știți momentele acelea când un proiect este finalizat cu succes și voi sunteți autorii lui? Sau acelea în care tocmai ce ați obținut o promovare. „Trebuie să sărbătorim!” sunt primele cuvinte pe care le rostim. Cu colegii, cu prietenii, cu familia. Cu toții devin martorii bucuriei noastre. Chiar și „seriosul” grupului va învăța ce înseamnă o atmosferă destinsă și va deveni, brusc, un maestru al glumelor. Spuse de el sau de alții. Împărțitul mâncării are și această putere, de a ne surprinde, de a ne evidenția niște laturi pe care nici noi nu le cunoșteam.

Cunoașteți colegul acela care încearcă și tot încearcă să utilizeze bețișoarele? Iar, după puțin timp, vine un altul care nu le-a mai folosit niciodată și care le manevrează mai bine decât dacă s-ar fi născut în China. Da, cu toții cunoaștem genul acesta.

Bețișoare chinezești

Bețișoare chinezești

Reacțiile de genul „Parcă ești mai binedispus astăzi!” sau „Ai făcut o schimbare?” sunt iminente. „Da, am făcut. Am învățat să împart. Și nu doar mâncare, pentru că ea însăși are capacitatea de a te face mai fericit, așa că trebuie savurată și apreciată, precum și timpul alocat mesei. Am învățat să împart zâmbete, chiar și fără motiv. Pentru că ne bucurăm cu toții de același lucru. Este cel mai puternic motiv.

Cea mai simplă modalitate de a ne bucura de mâncarea chinezească preferată

Știți cum este să vă doriți mai multe preparate, însă o porție să fie suficientă pentru voi? Acum am scăpat de această dilemă. Și de întrebările, uneori stânjenitoare, de genul „Pot să gust și eu?”. Nu doar că putem gusta tot ce ne dorim, dar chiar suntem încurajați să facem acest lucru. Un singur lucru este garantat: fiecare va încerca toate sortimentele.

Dacă suntem indeciși, acum avem cea mai bună soluție. Și este chiar mai simplu decât am putea crede, dacă apelăm la noua aplicație Wu Xing. Te îndrepți spre casă și îți dorești o cină altfel? Simplu, comanzi de pe drum din aplicație și nu doar tu te vei îndrepta către casă, ci și mâncarea Wu Xing, care poate fi livrată oriunde, la birou sau domiciliu. Dar și prietenii care „la nevoie” se cunosc. Sau la voie bună. Iar discountul de 15% pe care îl primim până pe 30 aprilie, odată cu produsele comandate din aplicație, ne ajută să încercăm chiar mai multe.

Wu-xing-App

Împărțim informații și creăm momente

Lucrurile făcute împreună mă inspiră. Să fiu și să devin. Pentru că iubesc să mă încarc cu energie de la oamenii din jurul meu. Și pentru că iubesc să îi inspir. La fel și mâncarea chinezească. Știți ce este cel mai frumos? Că putem da share mâncării cu prietenii și informațiilor cu toți cunoscuții. Să împărtășești lucruri frumoase nu te costă nimic. Dar îți poate aduce bucurie. Pentru mine, să împart informații înseamnă evoluție. Înseamnă bogăție. Pentru că atunci te poți considera cu adevărat împlinit, când îi poți ajuta, în orice fel, și pe oamenii din jurul tău. Îi ajuți să afle lucruri noi, îi încurajezi să încerce expriențe noi.

Aceasta este propunerea mea pentru o cină (sau un prânz) de neuitat. Voi ce o să faceți în seara aceasta? Eu îmi comand de la Wu Xing pachețele de primăvară, pui dulce-acrișor, orez cu legume, furnici în copac, creveți împăturiți caramelizați și prăjitură cu morcovi și ghimbir și voi face o surpriză familiei. Nimeni nu va trebui să gătească sau să pregătească ceva. Va fi tot timpul folosit pentru a sta împreună. Am în față imaginea unui moment de veselie, care îmi va rămâne în minte mult timp și pe care voi dori să îl reconstitui de fiecare dată când voi avea ocazia. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care mâncatul împreună le face, acela că dă naștere de momente, care ar trebui să fie mai dese. Ar trebui să fim mai atenți cu și la oamenii din jurul nostru și să petrecem mai mult timp cu ei. Acesta este un foarte bun prilej de a comunica, pe lângă satisfacerea poftelor sau a foamei. Acela de a ne apropia. De a deveni mai deschiși unul cu celălalt. De a fi împreună.

Creveți împăturiți caramelizați

Creveți împăturiți caramelizați


Articol redactat pentru competiția Spring SuperBlog 2017

Fotografii preluate de pe www.wuxing.ro și de pe www.facebook.com/MancareChinezeascaWuXing