Nu este un secret că aș sta numai cu bagajele făcute. Cred că nu există destinație care să mi se pară prea puțin atrăgătoare, în care să nu găsesc cel puțin un lucru frumos de făcut, indiferent că abundă de obiective turistice, că are o plajă spectaculoasă de unde pot privi luna, că întâlnesc creste de unde mă simt în vârful lumii, că descopăr oameni, tradiții și obieceiuri, că simt aer medieval sau puterea evoluției, indiferent că zona respectivă are un trecut ce a rămas în cărțile de istorie sau că descopăr clădiri și zone create recent, întotdeauna mă bucur când descopăr ceva nou.

M-am hotărât să prezint în acest articol avantajele și dezavantajele unei excursii organizate, cu autocarul, strict din punctul meu de vedere și din experiența personală. Nu sunt împotriva lor, sunt multe persoane care le preferă, deși mie îmi place să îmi organizez singură vacanțele și să aleg ce vizitez, când vizitez, dar, în primul rând, să mă documentez serios înainte. Pentru mine, o astfel de excursie este o experiență ce trebuie trăită măcar o dată, ca toate experiențele, de altfel, și chiar dacă nu sunt fan al acestor excursii, per total, nu pot spune că este o experiență neplăcută, din contră, amintirile frumoase ale locurilor vizitate sunt cele mai bogate bagaje pe care le putem lua înapoi.

  1. Timpul și bugetul

Este logic ca atunci când optăm pentru excursii cu avionul, să ajungem foarte repede la destinație, însă, în același timp, atunci când călătorim cu autocarul, putem admira zonele pe care le traversăm, indiferent că ne oprim sau nu, reușind să ne creăm o imagine de ansamblu asupra țării, asupra locurilor. Excursiile cu avionul pot fi puțin mai costisitoare, însă, odată cu evoluția pieței în domeniul aerian, companiile și-au extins rutele, au devenit competitive, cu prețuri ce surprind din ce în ce mai tare.

De obicei, se vizitează obiective pentru care nu se plătește taxă de intrare, sau se observă doar din afară, primind informații despre ele, așa că, în afara unor excursii pentru care putem opta (de tip croazieră, vizitarea altor obiective ce sunt în afara orașului sau într-un oraș apropiat), nu vom avea prea multe taxe suplimentare.

  1. Pachetul complet

Atunci când optăm pentru excursii organizate, primim totul de-a gata. Întotdeauna vom fi însoțiți de un ghid ce ne prezintă toate informațiile necesare despre zonele vizitate, în limba română, așa că scăpăm de etapa de documentare. Atunci când ne organizăm singuri excursiile, trebuie să ne ocupăm de transportul până la destinație, de cazare, să ne informăm cu privire la obiective, la mijloacele de transport public, la posibilitatea de a opta pentru un ghid local.

  1. Programul

Într-o excursie organizată, trebuie să respectăm programul stabilit. În permanență avem o anumită oră pentru plecarea de dimineață, câteva ore pentru a vizita destinația respectivă, sau excursii opționale. În călătoriile pe care ni le organizăm singuri, suntem pe deplin stăpâni pe timpul nostru.

  1. Distanțele

Nu este un secret că autocarul devine a doua casă, într-o astfel de excursie. Uneori se petrece mai mult timp pe drum, decât în orașele pe care le vizităm. Trebuie să luăm în considerare că putem merge și sute de km pe zi și că tot ce reușim să valorificăm din ziua respectivă vor fi una, două opriri scurte, sau încă una, două ore seara, când ajungem în orașul în care vom petrece noaptea.

  1. Destinațiile

Marele avantaj al excursiilor organizate este că, în general, nu cuprind o singură țară, iar în fiecare se vizitează cel puțin 2-3 orașe. Ne putem forma o părere despre fiecare în parte, însă, cel mai probabil, rămânem cu sentimentul că ne dorim să revenim, pentru a vedea mai mult, mai liniștiți, mai aprofundat.

  1. Șoferii și ghizii

Niciodată nu știm ce vom întâlni, așa că, putem avea, din păcate, neplăcuta surpriză de a călători cu șoferi neexperimentați, care nu cunosc trasele și se rătăcesc frecvent.

În ceea ce privește ghizii, aceștia sunt buni cunoscători ai locurilor respective, având un portofoliu ce include multe călătorii în țările pe care le vizităm, acest lucru putând fi considerat atât un avantaj, cât și dezavantaj. Se poate întâmpla, de exemplu, să nu mai fie atât de interesați de respectivele destinații, tocmai pentru că, cel mai probabil, le-au vizitat de foarte multe ori.

  1. Grupul

Excursiile organizate sunt destinate unor grupuri mai mari de persoane, așa că, în timpul călătoriei, ajungem să ne împrietenim cu ceilalți turiști. Sau, din potrivă, pot apărea divergențe sau opinii diferite în ceea ce privește programul de călătorie.

  1. Cazarea

Unitățile de cazare sunt stabilite de către agenția care organizează excursia și, deși sunt prezentate în ofertă, nu ai libertatea de a alege. În general, sunt hoteluri situate destul de departe de centrul orașului, așa că o plimbare seara, pe cont propriu, este oarecum îngreunată. Condițiile sunt ok, în general 3 și 4 stele, toate cu mic dejun inclus.

  1. Obiectivele turistice

În general, nu reușim să vizităm decât o mică parte din obiectivele turistice, sau pe cele reprezentative. Mai ales dacă excursia se desfășoară pe mai multe țări, de obicei, tot ce apucăm să vedem într-un oraș este centrul istoric și, de regulă, avem la dispoziție ceva timp liber după, o oră sau două, în care nu știm ce să facem prima dată: să ne plimbăm și să încercăm să descoperim cât mai mult, să ne alegem o terasă drăguță și să gustăm din specialitățile locale, în timp ce privim turiștii ce animă zona, să achiziționăm un suvenir simpatic, sau să încercăm să le combinăm pe toate.

  1. Bagajul

Aici, nu mai avem grija bagajului, nu ne mai agităm că nu se încadrează, că poate este prea mare, că nu putem lua x sau y obiect. Atâta timp cât spațiul destinat bagajelor din autocar ne permite și nu „invadăm” spațiul celorlalți călători, putem lua orice ne dorim. Dezavantajul intervine la transferul dintre hoteluri, când suntem nevoiți să plimbăm valizele din hotel în hotel, să le desfacem în fiecare seară și să le facem din nou dimineața, sau o dată la câteva zile, în funcție de câte nopți stăm în orașul respectiv.


Citește și: