Sursa Foto: La Fântâna

De unde începe sentimentul de siguranță atunci când ne gândim la relațiile profesionale? Fie că vorbim despre relațiile dintre colegi, parteneri sau colaboratori, încrederea și siguranța sunt principalele atribute care contribuie la reușita unui proiect. Am terminat facultatea de management, așa că termenul de „cultură organizațională” era unul dintre pilonii facultății, cel care se regăsea pe buzele tuturor profesorilor, la toate cursurile. Ce nu am învățat însă, în facultate, ci mai apoi, când am descoperit cum funcționează mecanismele unei organizații în practică, au fost relațiile interpersonale. Au fost elementele aparent mici, dar care schimbă total cursul unei acțiuni. Uneori nu este nevoie doar de idei mărețe și de capacitatea de a le pune în practică, ci este nevoie de mediul propice pentru a le realiza și pentru a crea altele. Și cum altfel dacă nu simțindu-te confortabil și încrezător?

Ca manager, am învățat să iau decizii. De fapt, am învățat care este timpul optim pentru a lua o decizie, fără să amân până când acțiunea nu își mai îndeplinește scopul prevăzut, dar și fără a acționa în necunoștință de cauză. De aceea, sunt conștientă că nu întotdeauna deciziile pe care le iau sunt cele mai bune, dar am învățat că lipsa acțiunii este cu mult mai periculoasă pentru dezvoltarea companiei sau a unei persoane, în general.

Așa că principul meu de bază este că toți evoluăm împreună. Că fiecare alege ce este cel mai bine pentru el, așa că întotdeauna le dau posibilitatea oamenilor să ia propriile decizii. Să fie stăpâni pe ele, ba chiar îi încurajez să le susțină și să le urmeze. În lumea mea perfectă, oamenii au libertatea să aleagă. Nu ofer doar apă la birou sau doar cafea partenerilor mei. Le dau lor posibilitatea să aleagă. Și întotdeauna le-au ales pe ambele, apă și cafea. Îi ajut pe ei să se simtă încrezători, ca mai apoi să transmită întregii companii încrederea, energia și entuziasmul lor. Dacă știu că aleg ce este bine pentru ei, atunci aleg și ce este bine pentru mine, pentru noi. Dacă știu că au libertatea de a-și urma visurile, atunci vor crea altele mai mari.

În fiecare dimineață de luni, noi, colegii, ne reunim la ședința săptămânală. Fiecare partener este încurajat să prezinte toate ideile pe care le are, inclusiv sfaturi, critici, dorințe. Și toate sunt dezbătute, pentru a ajunge la o variantă pe care să o putem implementa. Avem alături, de fiecare dată, apă și cafea. De ce mi se pare foarte important acest aspect? Pentru că astfel reușim să creăm un mediu familiar, în care creativitatea și inițiativa sunt încurajate. Pentru că eliminăm de la început orice fel de bariere care s-ar putea crea între noi și ne axăm doar pe proiectele pe care urmează să le dezvoltăm. Pentru că, în spatele sticlei de apă, devenim mai încrezători. Pentru că reușim să creăm conexiuni. Pentru că, datorită gustului unic, asociem cafeaua Kafune și apa La Fântâna cu proiectele noastre. Și avem curajul să creăm proiecte mari și îndrăznețe și să credem în reușita lor. Despre cafeaua Kafune se spune că are o personalitate puternică și nouă ne place să ne asociem cu lucruri puternice. Apa și cafeaua la birou ne dau încredere, siguranță.

Sursa Foto: La Fântâna

Sursa Foto: La Fântâna

Dar nu întotdeauna a fost așa. Îmi amintesc de începuturi, când eram cu toții mai timizi, când abia făceam primii pași în mediul de afaceri. Ședințele au fost o constantă în viața noastră, dar nu și colaborarea cu La Fântâna. Ce s-a schimbat de atunci? Cu toții ne-am schimbat. Echipa s-a mărit, încrederea a crescut. Iar acum, în mai puțin de 48 de ore, avem la birou toate produsele preferate de clienții și de partenerii noștri și de noi, în primul rând. Pentru că încrederea în aceste produse, ca și în toate pe care le promovăm, începe cu noi.

Începuseră deja să ni se alăture primii parteneri și echipa era în continuă dezvoltare. Plini de energie și de entuziasm, la început de drum, ca și noi, dar cu o mare dorință de a reuși. Am asistat la toate interviurile și, ulterior, am purtat câte o discuție privată cu fiecare candidat. Deși eram apropiați de vârstă, iar eu însămi aveam emoții (chiar dacă nu le arătam), am simțit din partea lor o doză de neîncredere. Unii dintre ei erau, poate, la primul interviu. Cred că, dacă i-aș fi servit cu apă și cafea, atmosfera ar fi fost cu totul diferită. Cred că i-ar fi ajutat să se relaxeze și să mă perceapă precum ceea ce sunt: un coleg. Cred că ar fi fost mult mai încrezători și că ar fi simțit compania noastră precum o a doua casă.

Îi priveam pe ei și mă vedeam pe mine. Cu toții ne amintim, cu siguranță, de primul interviu. De emoțiile pe care acest moment, inevitabil, le-a adus cu el. De dorința de a reuși, combinată cu teama unor noi începuturi. Oare cum ne imaginam acest moment și cum s-a desfășurat el cu adevărat? Oare cât de mult ar fi schimbat situația dacă, în momentul premergător interviului, în loc să așteptăm și emoțiile să se amplifice, am fi avut posibilitatea să ne petrecem timpul relaxându-ne cu apă și cafea? Sau poate chiar intervievatorul ar fi fost cel care ne-ar fi oferit cafea la birou. Cred, așa cum am mai spus, că ne-am fi putut ascunde toate emoțiile în spatele sticlei de apă sau a cafelei. Și că am fi rămas doar noi, cei care știm că putem aduce nenumărate oportunități de creștere a companiei. Începuturile sunt foarte importante, în orice domeniu și pe orice poziție ne-am afla. Dacă începem bine, avem datoria morală să continuăm și mai bine. Mi s-a părut că tinerii foarte bine pregătiți de atunci în domeniul profesional ar avea nevoie de un imbold suplimentar pentru a le crește curajul. Și cum altfel putem trata niște viitori parteneri la o primă întâlnire dacă nu oferindu-le apă și cafea?

Sursa Foto: La Fântâna

Sursa Foto: La Fântâna

Acestea sunt lucrurile pe care le-am învățat în timp, întâmplările petrecute atunci când nu începusem colaborarea cu cel care avea să fie un partener de încredere în furnizarea serviciilor de apă și cafea companiei noastre, La Fântâna. Lucrurile care te ajută să descoperi oamenii în totalitate, nu doar prin prisma relațiilor profesionale. Am întâlnit multe persoane care, lăsându-se pradă emoțiilor, aproape că și-au uitat și numele. Aceste lucruri îi fac vulnerabili, îi fac să nu pară atât de bine pregătiți precum diplomele o susțin. Sau, pur și simplu, să pară că nu se potrivesc mediului pe care noi l-am creat și atmosferei din cadrul companiei. Și poate că nu era așa, poate că am pierdut candidați valoroși, care nu au știut să se valorifice, iar eu nu am avut capacitatea de a observa mai departe decât ceea ce o primă întâlnire ar putea dezvălui.

Dar și noi am evoluat, întreaga echipă a crescut împreună, iar acum suntem mai atenți la modul în care un partener este motivat și încurajat să se dezvolte. Și mă implic, de fiecare dată, alături de echipa mea, în fiecare proiect. Și da, servim împreună apă și cafea, le oferim și noilor veniți posibilitatea de a alege. Și ne dorim să adăugăm variante suplimentare, cum ar fi ciocolata caldă, ceaiul sau biscuiții Kafune.

Nu alegem apă și cafea doar pentru rolul pe care ele îl îndeplinesc, ci le proiectăm propriile roluri. Pentru mine, cafeaua Kafune băută împreună cu un coleg înseamnă că am reușit să avem încredere unul în celălalt. Pentru colegi, cafeaua la birou servită împreună înseamnă că sunt o echipă de la cel mai mic, până la cel mai mare obiectiv. Iar pentru companie, apa și cafeaua oferite invitaților sau posibililor viitori parteneri înseamnă că le transmitem faptul că ne bazăm pe o atmosferă de colegialitate, care generează performanță prin implicare și plăcere, nu din necesitate.


Articol redactat pentru competiția Spring SuperBlog 2017. Nu sunt manager, sunt un superblogger 🙂. Am studiat, într-adevăr, management, iar „lumea perfectă” există și poate fi foarte ușor de descoperit. Haideți să fim mai atenți unii la ceilalți și vom fi surprinși de lucrurile pe care le vom observa!