Ca orice altceva în viață, și atunci când îmi pregătesc o vacanță, totul pornește de la o idee. De obicei, când îmi intră ceva în cap, nu-mi mai iese până când nu se îndeplinește. Este suficient să îmi povestească cineva despre o excursie sau să citesc undeva despre o anume zonă, să mă gândesc puțin mai mult la destinația respectivă, și gata! Deja ideea este sedimentată în mintea mea și primul pas este făcut! Am câteva destinații unde mi-am dorit dintotdeauna să ajung și care nu au nevoie de nicio prezentare, de nici cea mai mica intenție de a mă convinge să le vizitez, sunt locuri în care îmi doresc să ajung și pe care le bifez, treptat, de pe lista mea de dorințe.

Începe procesul de căutare a biletelor de avion, indiferent dacă excursia este o certitudine sau nu, îmi place să ma informez despre variantele de zbor, despre prețuri, despre orele de operare. Aleg, pe cât posibil, să plec dimineața devreme și să mă întorc seara foarte târziu, pentru a profita din plin de timpul pe care îl am la dispoziție, așa că orele de zbor sunt un criteriu foarte important pentru mine. De obicei, așa cum se întâmplă atunci când îți canalizezi energia către un anume scop, mi se întâmplă să găsesc diverse oferte ale companiilor aeriene fix în perioada în care caut zboruri, deci, până aici, totul este perfect!

Nu am un criteriu anume de selecție în ceea ce privește timpul, sau mai bine spus, orizontul temporal, nu pot spune că prefer ofertele last minute sau că îmi planific vacanțele cu mult timp înainte. Profit de oferte și atât. Așa s-a întâmplat la începutul anului, în februarie, imediat după ce Blue Air a anunțat că introduce zboruri către Portugalia, înlocuind compania aeriană Tap Portugal, care își anunțase deja retragerea din România. Am profitat atunci de proaspăt anunțata veste, pentru a-mi rezerva bilete București-Portugalia și retur, pentru luna august. Cele mai bune oferte erau în luna iunie, și în general este o lună foarte bună pentru călătorii, însă din cauza disponibilității, am ales luna august.

După bilete, urmează cazarea. Întotdeauna am făcut rezervări pe booking.com (când mi-am organizat singură excursiile și nu am optat pentru un pachet oferit de o agenție de turism). Îmi place să rezerv pe Booking, pentru că nu am avut niciodată probleme și nici nu mi-au fost înșelate așteptările. Am câteva criterii pe care le iau în considerare atunci când fac o rezervare, optez întotdeauna pentru camere cu mic dejun inclus, prefer, pe cât posibil, să aleg un hotel în centru sau, dacă nu, cât mai aproape de vreo stație de metrou și obligatoriu mă uit la comentarii și la impresiile celorlalți turiști. Și, bineînțeles, prețul este un criteriu important, mă gândesc cât aș fi dispusă să aloc cazării respective, analizez prețurile din respectiva destinație și caut variantele cele mai potrivite pentru mine.

După ce am rezolvat cu zborul și cazarea, excursia este pregătită, dar nu în totalitate. Abia acum începe partea cea mai frumoasă, și anume documentarea. Încep și citesc tot ce îmi pică în mână despre destinația respectivă. Studiez istoria, mă informez despre obiectivele turistice, mă documentez cu ce mă pot deplasa, dacă este nevoie, pe unde pot merge pe jos (am spus întotdeauna că prefer să descopăr plimbându-mă pe jos orașele pe care le vizitez), cum ajung de la aeroport la hotel, dacă îmi pot face acele carduri ce îți oferă transport gratuit și facilități la obiectivele turistice, care este specificul gastronomic, care sunt tradițiile culturale și sociale.

După ce îmi formez o idee, după ce îmi imaginez locurile, peisajele, oamenii și arhitecturile, văzându-mă pe mine în mijlocul poveștii, încep un jurnal de călătorie. Mă simt un mini ghid turistic de fiecare dată (plăcerea este și mai mare când, pe măsură ce ghizii locali transmit diverse informații, îmi amintesc despre ceea ce am citit). Îmi notez informații semnificative despre ce urmează să vizitez, despre trasee și cum ajung la obiectivele turistice, îmi fac un mic plan cu propuneri de vizitat pentru fiecare zi (în funcție de cât de lungă este călătoria). Acest jurnal mă însoțește peste tot în timpul călătoriei și apelez cu încredere la el. Este partea cea mai frumoasă, cea mai entuziasmantă, cea în care te simți mai aproape de locurile respective și începi să numeri nerăbdător zilele până când vei avea parte de o nouă experiență.

Acesta este modul în care îmi planific excursiile și, pentru mine, o excursie înseamnă un tablou complet, înseamnă idee, luarea deciziei, documentare, nerăbdare, emoție, înseamnă destinația propriu-zisă, care este formată din oameni și istorie, din monumente și arhitecturi, înseamnă multe poze și înseamnă împărtășirea experiențelor trăite.

P.S. Îmi dau ocazia de a mă abate de la plan și de a mă lăsa purtată de atmosferă pe străzi și străduțe, descoperind, bucurându-mă, trăind din plin, îmi dau ocazia de a mă pierde, de a mă regăsi și de a mă contopi, pentru câteva zile, cu alegerile mele pentru călătorii.