Pe urmele spionului

Aud peste tot în oraș de existența unui personaj misterios. Nu știu exact cine este și cu ce se ocupă, însă știu că i se spune certificat energetic. Ce nume ciudat! O fi numele lui real sau preferă să își ascundă identitatea? Și cu ce se ocupă? De ce este atât de controversată activitatea lui? Întreb în stânga și în dreapta, nimeni nu mă poate lămuri. „Asta-i bună!” îmi spun în gând. De obicei, când nu știu ceva, caut informații. Așa că intru de îndată pe internet, poate se confruntă mai multe persoane cu acest mister. Imediat găsesc site-ul www.certificat-rapid.ro, care prezintă certificatul energetic drept un „document eliberat de specialiști pentru orice tip de clădire, care ne atestă performanța energică a respectivei clădiri”.

O fi vorba despre același lucru? Trebuie să descopăr. Așa că plec pe urmele lui.

„Ați aflat despre certificatul energetic?”

„Cum să nu? L-am și cunoscut. Apare întotdeauna când este solicitat și are cele mai bune soluții pentru tine și pentru locuința ta. Și știi care este partea cea mai interesantă? Că nu îl vezi decât după ce o echipă de auditori energetici a realizat un audit energetic. Îl poți ridica personal, de la sediul S.C. Enermed Impex S.R.L., sau îl poți primi direct acasă, oriunde în țară. Și este gata în maxim 24 de ore de la vizita echipei. Atât de simplu! Tu ce alegeri înțelepte ai făcut în ultimul timp pentru locuința ta? Știai că prin metodele de reducere a consumului energetic, poți transforma casa ta într-una pasivă? Adică îți oferă tot confortul termic, dar cu un consum scăzut de energie. Sună bine, nu?”

Martorii

Fac un pas și văd o clădire care este în plin proces de renovare. Mă opresc puțin și ascult oamenii discutând. „Este întocmai precum a spus el! Câtă dreptate a avut!”

„Despre ce este vorba?”

„Cum, nu ai aflat? Despre certificatul energetic din București! A trecut pe aici, ne-a spus că această clădire are nevoie urgentă de o anvelopare, așa că am început să îmbrăcăm pereții exteriori într-un strat de 30 de centimetri de polistiren.”

grafic_pierdere-caldura

„Pesemne că am ajuns prea târziu. Nu o să îl întâlnesc aici.”

Mai merg puțin și văd o casă veche. La poartă, pe un panou, scrie „De vânzare”. Mă întâlnesc cu proprietarii ei.

„Este o casă veche, după cum poți observa. Nu ne mai permitem să o întreținem și nici să o renovăm. Așa că am decis să o vindem. Acum așteptăm echipa de auditori. Va veni și certificatul energetic cu ei!”

Deja simt cum cotele curiozității cresc.

„Dar am citit pe internet. Orice casă poate fi reabilitată și poate deveni casa la care fiecare dintre noi a visat. Chiar și aceasta. Este o casă veche, așa este, dar cred că încearcă să își îndeplinească misiunea cât mai bine, poate că ar trebui să primească puțin ajutor.”

„Cred că mai bine așteptăm să vedem ce spune certificatul energetic!”

Cine este acest certificat energetic și de ce toată lumea ia deciziile în funcție de părerile lui? Peste câteva minute, mă întâlnesc cu noii proprietari ai unui apartament. S-au mutat deja de câteva luni și continuă să îi mulțumească certificatului pentru sfaturile pe care le-au primit de la el.

„Cum arată certificatul energetic? Toată ziua am încercat să aflu, poate mă puteți ajuta.”

„Nu avem cum, trebuie să îl descoperi singură. Un lucru îți spunem, este diferit pentru fiecare caz în parte. De aceea, nimeni nu îi cunoaște adevărata identitate. Pentru că are identități multiple. Și pentru că niciodată nu va fi la fel. Tu poți cunoaște certificatul nostru, însă acesta este valabil doar pentru apartamentul nostru. Ne amintim și acum acea zi, când ne-am decis să ne achiziționăm o locuință. Ne-am bucurat tare mult că am găsit acest apartament, pe aceeași scară cu nașii noștri. Și, mai ales pentru că blocul fusese anvelopat recent, ne-am gândit că va fi o locuință în care ne vom putea muta imediat. Dar nu a fost deloc așa. Am solicitat un audit energetic la S.C. Enermed Impex S.R.L. și o echipă de auditori a sosit să verifice. Îți spun, erau singuri. Certificatul energetic a „apărut” abia la finalul misiunii. Ai putea spune că el vrea să își asume toate meritele, dar chiar are un rol foarte important. Nu a fost ușor, să știi. Dar ne-am bucurat că l-am primit foarte repede.”

„Nu a fost ușor?”

„Nu. Am putea crede că izolarea cu polistiren a pereților exteriori și schimbarea tâmplăriei sunt soluții suficiente pentru ca apartamentul să aibă un consum redus de energie. Și totuși, în acest caz, nu a fost așa. De fapt, în urma termoviziunii clădirii, s-a descoperit că era singurul apartament din acest bloc care încă avea pierderi de energie.”

termoviziune

„Și ce ați făcut?”

„Nu am făcut nimic noi. Certificatul a fost cel care ne-a arătat unde sunt problemele. Noi doar le-am remediat. Vezi balconul acela? Este balconul nostru. Acum un an, nu arăta așa. Era un balcon deschis și nu proteja suficient apartamentul. Așa că l-am închis imediat. Știi ce am mai făcut? Am schimbat complet sistemul de iluminat. Acum avem în toată casa becuri tip LED și consumul de energie electrică este mult mai scăzut.”

Mi se pare ciudat tot ce aud. Așa că decid să merg mai departe. Văd o nouă casă veche, dar care se pare că a ales să fie o nouă casă… nouă. Pentru că proprietarii nu au decis să o vândă, ci să îi schimbe complet înfățișarea. Pesemne că anii care au trecut peste ea și-au lăsat amprenta, iar acum, cel mai bun lucru care se poate face, precum un omagiu tuturor momentelor în care ea a oferit căldură și siguranță, este să îi fie oferite haine noi. Să rămână aceeași, dar, în același timp, să fie alta. Și să fie ajutată să funcționeze mai bine și mai rapid.

„Îți place ceea ce vezi? Certificatul energetic ne-a oferit toate soluțiile. Să știi că nu a fost ușor, ne-am gândit chiar să renunțăm la el, după toate propunerile pe care ni le-a făcut.”

„Deci nu este întotdeauna de folos!”

„Departe de noi acest gând! Doar că ne temeam că va fi o investiție mult prea mare și că nu ne vom putea permite. Dar am aflat apoi că ne putem recupera investiția în 10-15 ani. Pentru tot ce am decis să facem! Iar noi avem de gând să ne creștem și copiii, și nepoții în această casă!”

„10-15 ani? Nu e o perioadă cam mare?”

„Nicidecum! Avem planuri foarte mari pentru viitor, care încep cu locuința noastră. Privește, sobele din teracotă au dispărut complet! Uită-te și acolo, vor fi niște panouri solare termice. Știi pentru ce sunt utile? Au aport considerabil la apa caldă menajeră. Și la încălzire, de asemenea!”

„Așa v-a spus certificatul energetic?”

„Nu mă urmărești deloc! Desigur! Și nu doar atât! Ne-a sfătuit să montăm și panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.”

„Nu mi-ați spus nimic de izolare. Toată lumea vorbește despre acest lucru. Sau a omis certificatul vostru să vă spună?”

„Ești simpatică! Certificatul energetic știe întotdeauna unde este nevoie de el și este cel care are câte un răspuns pentru orice întrebare. Și chiar și pentru întrebările pe care nu i le pui! Normal că ne-a spus, am izolat deja pereții și acoperișul, iar acum nici iernile nu vor mai fi ca înainte, pentru că vom simți în interior o temperatură mult mai ridicată.”

Cine este acest certificat energetic? Să fiu eu, oare, ultima din oraș care nu l-a descoperit? Oare există, de fapt? Sau sunt invențiile acestor oameni tocmai pentru a spori misterul? Acestea erau gândurile mele în timp ce mă îndreptam spre casă.

Când ajung, ce să vezi? Un curier mă aștepta cu un colet, „top secret”. Certificatul apare fix în fața ochilor mei. Părinții mei îl solicitaseră deja.

„Tu ești? Și cum îmi poți răspunde la întrebări dacă ești doar un… certificat?”

Mă uit cu atenție la el. Îmi cunoștea casa mai bine decât o făceam eu. Avea soluții pentru fiecare problemă. Și, sinceră să fiu, pe unele începusem să le resimt și eu. Dar de ce spun oamenii că este diferit? Am mai auzit astăzi de izolarea pereților și a acoperișului, de surse regenerabile de energie și de panouri fotoelectrice, de iluminat cu becuri tip LED.

„Dar nu pentru casa noastră.” Îmi spune mama, citindu-mi, parcă, gândurile.

„Imaginează-ți cum va arăta ea după toate acestea. Gândește-te că vom putea programa intervalele când să se încălzească și să se răcească. Da, vom folosi programatoare pentru încălzire sau răcire. Vom schimba complet tâmplăria și vom monta și un sistem de ventilare ce conține un recuperator de căldură. Gândește-te că vom schimba electrocasnicele. Le avem de mult timp, acum vom lua unele cu un consum redus de energie. Uită-te mai bine, certificatul spune că se încadrează în clasa energetică G casa noastră. Știi ce înseamnă acest lucru? Că suferă. Că are un consum crescut de energie. Noi o vom ajuta să devină una pasivă. Noi și certificatul energetic.”

„Să nu uităm de izolare, mamă. Toată ziua am auzit acest termen…”

„Este chiar primul pas, draga mea!”

audit-energetic

Dezvăluirea spionului

Uite așa, am aflat și misterul. Am plecat în căutarea vestitului „spion” și nu am realizat că, de fapt, tot ce trebuia să fac era să îl chem. Și el ar fi venit, negreșit. Am încercat să îl descopăr la alte locuințe și am omis-o pe a mea. Misiunea lui nu este deloc ușoară, mai ales dacă întâlnește suspicioși ca mine. Trebuie să ajute fiecare clădire în parte, dar și să convingă proprietarii ei să îi urmeze sfaturile. Se pare că acest agent secret a rămas doar agent. Secret mai este doar pentru cei care nu vor să îl observe. Ba, mai mult, acum este o necesitate. Și da, este de fiecare dată altfel. Precum un cameleon. Cameleonul își schimbă culoarea pentru propria protecție, certificatul energetic și-o schimbă pentru a proteja clădirile pe care le întâlnește. Dar are un mare defect: spune tot ce vede. Așa că este imposibil să ascunzi ceva de el. Va observa inclusiv cu ajutorul camerei de termoviziune.

Îl poți simți, îl poți vedea în fiecare placă de polistiren care îmbracă un perete. Pentru că nimic nu este pus întâmplător, totul este datorită lui. Și nici măcar nu așteaptă recunoștință. Pentru el, este suficientă încrederea pe care o ai în el. Misiunea lui este să ajute locuințele, să îți reducă facturile și să protejeze natura. Ai putea spune că „adrenalină” este termenul care îl caracterizează cel mai bine, dar să știi că te înșeli. „Înțelepciune” este cuvântul cel mai potrivit. De ce? Pentru că te ajută să iei decizii înțelepte.

logo_Avizez-768x641

Te-ai gândit vreodată că poți avea propriul spion? Și că este mult mai ușor și mai rapid decât ți-ai imagina? Doar pe www.certificat-rapid.ro poți solicita un certificat energetic ieftin al locuinței tale. Acesta este spionul care îți va prezenta realitatea exact așa cum este ea. Niciodată nu știi unde va fi în secunda următoare. Vine la finalul misiunii, rezolvă rapid cazul, iar, mai apoi, pornește către altul. O casă veche ce va fi renovată, un apartament ce urmează să fie vândut, un birou care pare că mai mult consumă decât să ofere, toate vor fi supravegheate de el. Mergi pe stradă și vezi lucrări de construcții la diverse clădiri. Cu siguranță că pe acolo a trecut el, certificatul energetic. Data viitoare fii mai atent în jurul tău. Vei vedea cum lucrurile prind formă. Și cum natura se bucură de toate aceste decizii. Pentru că, în final, despre ea este vorba. Despre ceea ce îi dăm înapoi din ceea ce ne oferă. Și despre cum o ajutăm să ne ofere mai mult.


Articol „spionat” pentru competiția Spring SuperBlog 2017

Fotografia principală este din arhiva personală

Fotografiile din articol sunt preluate de pe avizez.ro și certificat-rapid.ro